hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megújulhat Fejér megye egyetlen zsinagógája
Új remény
Megújulhat Fejér megye egyetlen zsinagógája

Fotók: Wikimedia Commons / Terbócs Attila

2022. 07. 28.
A Sárbogárdon található épület nemrég az Alba Régió Alapítvány tulajdonába került, melynek célja, hogy méltó emléket állítson az egykoron virágzó helyi közösségnek, ezáltal pedig Magyarország egy újabb zsidó emlékhellyel gazdagodhat.

A nagyjából 15 ezer főt számláló dél-fejér település központjában található zsinagóga a helyi ÁFÉSZ tulajdonában volt; utoljára bérleményként egy használtbútor-kereskedő üzemeltette raktárként. Az Alba Régió Alapítvány már évek óta próbálta megvásárolni az ingatlant, de az adásvétel csak 2021-ben tudott létrejönni – a székesfehérvári bodrogi utcai Hit Gyülekezete, a sárbogárdi Szegletkő General Kft., illetve a helyi zsidó rabbigeneráció leszármazottjai anyagi hozzájárulásával. Az épület állapota az évtizedek alatt meglehetősen leromlott, azonban öröm az ürömben, hogy az ÁFÉSZ tulajdonában helyreállítható állapotban megőrződött. Jelenleg így is inkább eszmei az értéke az ingatlannak, mintsem gazdasági.

Az Alba Régió Alapítvány munkatársainak eddigi tevékenysége arra enged következtetni, hogy gondoskodni fognak az épület megőrzéséről: a szervezet közreműködésével július 24-én szimbolikusan, a jövőbe mutatás jegyében megrendezték a Múlt. Jelen. Jövő. elnevezésű eseményt. Erre a napra készülve több kisebb, de annál látványosabb renoválási munkát végeztek el: a padláson talált maradványoknak köszönhetően a homlokzaton kialakítottak egy színes üvegből álló, Dávid-csillagot ábrázoló körablakot, megnyitották a befalazott tóratartó boltívet, lebontották a rossz állapotú, vizes vakolatot, eltávolították a használt bútorboltot jelző cégtáblát. Most már a külső környezet is rendezettebb összképet mutat az épület köré nőtt növények eltávolításával.

Fotók: Wikimedia Commons / Terbócs Attila
Fotók: Wikimedia Commons / Terbócs Attila 

Még nem látni előre, mekkora mértékű forrást igényel az ingatlan teljes felújítása. Következő lépésként az alapítvány egy magas színvonalú tervcsomagot szeretne készíttetni, aminek birtokában fel tudják becsülni a renoválás pontos költségeit.

Az esemény iránti érdeklődés a szervezőket is meglepte, a szép számmal megjelent helyi lakosokon felül Amerikából, Izraelből érkeztek elszármazottak, ezáltal a projekt vezetői meggyőződhettek arról, hogy a céljukkal nincsenek egyedül, van értelme közbeszédben tartani az épület jövőjét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!