hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leves, szappan, üdvösség: a keresztény feminizmus hajnala
Amikor az Üdvhadsereg hadat üzent a kizsákmányolás ellen
Leves, szappan, üdvösség: a keresztény feminizmus hajnala

„Üdvhadsereg: A legjobbat tesszük.(Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix)

2021. 03. 18.
„Ha jobbá akarjuk tenni a jövőt, a jelenbe kell beavatkoznunk.” Rengeteg ehhez hasonló mondata volt annak az asszonynak, aki a 19. században felgyűrte az ingujját, és sokak ámulatát kiváltva szervezte meg a jótékonyság és az evangelizálás forradalmi, a modern kor úttörőjének számító szervezetét, az Üdvhadsereget.

Catherine Mumford 1829-ben született, lassan 200 éve, nevét – azaz inkább férjezett nevét: Catherine Booth – azonban ma sem kerülhetjük meg akkor, ha a társadalmi felelősségvállalásról és a nők egyenjogúságának témájáról beszélünk. Ez utóbbi egészen más értelemben és mértékben létezett, mint napjainkban, amikor lassan már egy kis egyenlőtlenségért is kiáltozunk, annyira átestünk a ló túloldalára. Amikor mindenki már csak az egyénnel, az individuummal, annak szabadságával és mindenki fölött álló jogával foglalkozik, szokatlan, hogy Catherine 150-180 éve azért emelte fel a nők mellett a szavát, mert rengetegen éltek szegénységben, elesett állapotban, és váltak a prostitúció áldozataivá. 

Catherine egy hintó- és lovaskocsikészítő, alkalmi prédikátor apa és egy mélyen vallásos, puritán anya gyermekeként látta meg a napvilágot Ashbourne-ben, Angliában. Fiatalon ágyhoz kötve töltötte a mindennapjait, gerincproblémái ugyanis nehézzé tették az egyszerű ülést vagy járkálást is. Ezeket az időket azonban tanulásra szánta: iskoláit így végezte el, kiművelte magát korának teológiái­ból, és 12 éves korára nyolcszor olvasta el a Bibliát. Azt mesélték róla, hogy egy nagyon komoly és egyszerre érzékeny kislány, majd fiatal hölgy volt, aki hamar felfigyelt a társadalom problémáira. A család később Londonba költözött, ahol a nagyváros minden bajával szembesült.

Egy fiatalokat mértékletességre intő társaságnál dolgozott egészen fiatalon, s cikkeket írt az egyesület magazinjába az alkoholizmus káros voltáról. Ez a téma egész életében foglalkoztatta. Szüleivel a helyi metodista gyülekezetet látogatták, és igen elkötelezett hívei voltak a John Wesley nevével fémjelzett, de az anglikán egyháztól a 18. században elváló felekezetnek. Az egyházat a bizonyságok mondása, a fegyelem, buzgóság és néhol a puritanizmus jellemezte, s tagjai nagy hangsúlyt fektettek az Isten kegyelméből való teljes megszentelődésre. E hitvallások mentén élt Catherine is, s későbbi tanításai is ebből a magból nőttek ki. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!