hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra divatba jött a brutalizmus
De miköze ehhez James Bondnak?
Újra divatba jött a brutalizmus

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 07. 28.
Kevesen tudják, hogy a böszme, szürke betontömbből épült monstrumok nem a szocializmus találmányai voltak, hanem egy olyan építészeti irányzat hatására keletkeztek, amelynek monumentális épületei világszerte megtalálhatóak.

A brutalizmus egyik úttörője nem más volt, mint a magyar származású, Angliába kivándorolt Goldfinger Ernő. A hely szelleme, a spiritus lo­ci bizonyára hatással volt rá, ugyanis a brutalista építészet az 1950-es években Ang­liából kiinduló stílusirányzat. Jellemző vonásai a látszóbeton alkalmazása, valamint a technikai és funkcionális részletek építészeti látvány­elemként való használata.

Goldfinger: a tervező és James Bond ellensége

A leghíresebb brit brutalista épületeket tervező Goldfinger ihlette Ian Fleminget, hogy James Bond ellenségét megrajzolja népszerű regényében. Az írót ugyanis végtelenül felháborították Goldfinger Ernő brutalista épületei, melyek a második világháború után Londonban is kezdtek népszerűvé válni. Számos jól ismert építmény készült ekkor, mint a Trellick Tower, a Royal National Theatre (a Királyi Nemzeti Színház – fenti képünkön), a Brunel University Lecture Centre és a Barbican Centre.

Végül ezek az épületek különböző sorsra jutottak, ugyanis nem csak Fleming ízlését zavarták, így sokat közülük a népi elégedetlenség miatt lebontottak, ugyanakkor másokat kulturális örökséggé nyilvánítottak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!