hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vertikális kertek: alternatív élet a betondzsungelben
Forradalmi megközelítés a zöldség- és növénytermesztés területén
Vertikális kertek: alternatív élet a betondzsungelben

Vertikális kert egy tokiói étteremben. Japán az elsők között ültette gyakorlatba a vertikális gazdálkodás koncepcióját.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 28.
Sokak számára ismeretlenül hangzik a vertikális gazdálkodás fogalma, azonban a következő évtizedekben egyre nagyobb népszerűségre tehet szert ez az alternatív mezőgazdasági módszer, mely valójában egy forradalmi megközelítés a zöldség- és növénytermesztés területén.

Fundamentális eleme – ahogyan a neve is mutatja –, hogy az ültetvények nem vízszintesen helyezkednek el a talajban, hanem függőlegesen, erre kifejlesztett speciális állványokon.

Jelentősége abban rejlik, hogy statisztikák szerint a Föld népessége 2050-re várhatóan 9 milliárdra emelkedik, a létszámnövekedés pedig nagy kihívás elé állítja az élelmiszeripart, melynek az említett évtől minimum 70 százalékkal kellene megnövelnie termelési kapacitását. Erre a problémára nyújthat megoldást a vertikális gazdálkodás egyre nagyobb mértékű elterjedése; további előnye pedig, hogy a harmadik világbeli országok éhínséggel kapcsolatos kihívásaira is választ adhat.

A vízszintes termőföldek kialakítása gyakran fakivágással vagy akár teljes erdőirtással is járhat, ami hosszú távon negatívan befolyásolhatja a biodiverzitást. Ezzel szemben a vertikális kertek létrehozása kisebb területigénnyel jár. Az említett okokból a fenntarthatóság egy fontos eszköze lehet, ugyanis nagyobb hozam valósulhat meg kisebb helyen ezzel az innovatív metódussal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!