hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az érzelmes zeneszerző: Giuseppe Verdi portréja
A komolyzene kiválósága 120 éve fejezte be földi pályafutását
Az érzelmes zeneszerző: Giuseppe Verdi portréja

Fotó: AP

2021. 01. 28.
Szinte mindenki ismeri a nevét, műveit a mai napig évente 3-400 alkalommal állítják színpadra a világ különböző operaházaiban. Fordulatos pályafutása számos tanulsággal szolgál, még a legnagyobb krízisek után is képes volt talpra állni. A komolyzene egyik kiválósága 120 éve fejezte be földi pályafutását.

Egy dühös pap és egy pártfogó orgonista

Giuseppe Verdi 1813 októberében született, pontosan abban az évben, amikor életének legfőbb vetélytársa, Richard Wagner. A szegény fogadóscsaládban senki sem foglalkozott zenével, de a kis Giuseppe akkor volt a legboldogabb, ha vasárnaponként az orgonajátékot hallgathatta a helyi templomban.

Ministránsfiúként egyszer annyira belefeledkezett a szólamokba, hogy nem hallotta meg, mikor a pap szólította.

A tiszteletes ezért finoman meglökte, mire a kisfiú leesett a lépcsőn, és csak akkor tért magához, amikor szentelt vizet locsoltak az arcába. A pap ugyan nagyon mérges volt rá, a templom orgonistája viszont megjegyezte magának a fiút. („Verjen meg az Isten” – kiabálta a pap a fiatal fiúnak, aki később gyakran felidézte, hogy a tiszteletes átka fordítva sült el: nyolc évvel később tényleg belecsapott egy villám a templomba, minek következtében a pap életét vesztette.) Az orgonista beszélte rá a kocsmáros apukát, hogy vegyen a fiúnak egy spinétet (csembalóhoz hasonló régi hangszer – a szerk.). A bussetói hangszerkészítő, Stefano Cavalletti, mielőtt felújította volna nekik a megvásárolt hangszert, meghallgatta Giuseppe játékát, majd ezekkel a szavakkal indította útjára:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!