hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A chips története a kezdetektől napjainkig
Mióta ropogtatjuk?
A chips története a kezdetektől napjainkig

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 08.
A világ egyik legnépszerűbb nassolnivalója, fogyókúrák ellensége, mozizások elengedhetetlen kelléke. A szülők legszívesebben nagy ívben kikerülnék a polcát családi bevásárlásnál, a gyerekek pedig leginkább oda navigálnának. Hogyan robbant be a köztudatba ez a ropogtatnivaló, és minek köszönheti sikerét?

A csipsz feltalálása – a legenda szerint –, egy véletlennek köszönhető. 1853. augusztus 24-ét írunk, a helyszín Saratoga Springs, a New Yorktól északra fekvő kisváros – gyógyvizéről híres hely, ahová a pihenésre és kikapcsolódásra vágyó elit tagjai nyaralni jártak. Történetünk e gyönyörű régió tavának, a Saratoga Lake-nek a partján fekvő étterembe, a Moon’s Lake Lodge-ba kalauzol el bennünket. 

Egy finnyás vendég

A népszerű vendéglátóhelyen egy teljesen átlagos estén a két szakács, Cathrine Weeks – „Kate néni” – és George Crum a szokásos módon készítette a befolyásos vendégek vacsoráját, egészen addig, amíg az egyik vendég, történetesen Cornelius Vanderbilt, egy tekintélyes amerikai vasút- és hajómágnás vissza nem küldte a hasábburgonyát. A vendég reklamálni kezdett, hogy túl vastagra sikerült a sült krumpli. Mivel az Egyesült Államok egyik leggazdagabb emberéről volt szó, George Crum szó nélkül elkészítette a sült burgonyát, ezúttal vékonyabbra szelve. Mikor azonban a válogatós vendégnek többszöri visszaküldés után sem felelt meg a köret, Crum megleckéztetés céljából olyan vékonyra szelte a krumplit, mint még soha korábban – már nem is lehetett villára szúrni –, és olajban kisütötte.

Gondosan felitatva a krumpliról a nedvességet, felszolgálta azt Vanderbiltnek. A reakció meglepően pozitív volt, ugyanis az amerikai milliomosnak nagyon ízlett az egyedien elkészített étel. Nem sok idő múlva már az étterem egyik specialitása lett, árulták hidegen és melegen egyaránt, Saratoga Chips néven került be a köztudatba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!