hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az EQ szerepe a munkahelyi boldogulásban
Egy másfajta intelligencia
Az EQ szerepe a munkahelyi boldogulásban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 29.
Sokan azt gondolják, a sikerhez elég szorgalmasan képezni magunkat, és máris miénk a magas pozíció, jó fizetéssel. A tartós eredmények kulcsa azonban ennél összetettebb: ahhoz, hogy kollégáinkkal, főnökeinkkel vagy beosztottainkkal megtaláljuk a hangot, és együttműködjünk, más készségekre is szükségünk van. 

Ma már szinte közhelyszámba megy Daniel Goleman amerikai pszichológus egykor nagy port kavart kijelentése, miszerint az életben való sikerességet elsősorban nem az IQ határozza meg, hanem az érzelmi és szociális készségek: lehet, hogy valaki évfolyamelsőként végez az egyetemen, ebből azonban még egyáltalán nem következik, hogy ő viseli majd a legjobban az élet viszontagságait. 

De mit is jelent pontosan a napjainkban előszeretettel emlegetett érzelmi intelligencia, vagyis az EQ? Lényegében olyan mentális képességek, társas kompetenciák, személyiségjellemzők és motivációs tényezők összességét értjük ez alatt, melyek segítenek abban, hogy eredményesen küzdjünk meg a környezetünk által támasztott követelményekkel. 

A szülők már kisbabakorban elkezdhetik tanítani gyermekeiket az érzelmeik kifejezésére és megélésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!