hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan változott a női szépségideál a történelem során?
A tökéletes modell
Hogyan változott a női szépségideál a történelem során?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 12.
Az, amit ma szépnek mondunk, egyáltalán nem biztos, hogy évszázadokkal korábban ideálnak számított. Teltebb alak, fiús frizura, hosszú göndör fürtök, vékony derék... Az emberiség történelme során gyakorlatilag minden típusnak kijutott a rivaldafényből, ami azt is mutatja, hogy igen sokfélék vagyunk – és ez így szép.

Hogy mit nevezünk szépnek és mi a szépség – évszázadok óta figyeli, kutatja az ember. A szemünk előtt lévő élőlényekről, tárgyakról, jelenségekről újra és újra eldöntjük, hogy az tetszik-e vagy sem; szépnek találjuk-e, avagy csúnyának; akarjuk-e újra látni, vagy viszolygunk tőle? Ezért az ember szinte magától értetődően elkezdte vizsgálni, igyekezett meghatározni, hogy mit is jelent az, ha valami „szép”. A filozófia tudományágában ez az egyik legösszetettebb kifejezés, már az ókorból is vannak meghatározások, értekezések a témában. 

Szép az, ami jó – mondták a görögök

A szépség antik görög fogalma tágabb volt, mint a mai szóhasználatban, hiszen a szép dolgok, alakok, színek mellett a pozitív jelző jellemekre, szokásokra, gondolatokra, sőt törvényekre is kiterjedt. A szép kezdetben szorosan összefonódott a valamire való alkalmassággal. Xenophón – a Kr. e. 5. században élő katona, aki leírta kora történéseit és nagy csodáltjának, Szókratésznek a gondolatait – ebben az értelemben idézi fel az említett filozófus szavait a szép és jó egységéről. A trágyahordó kosár is lehet szép, ha szépen készítették el és betölti funkcióját, ellenben egy aranypajzs is lehet rút, ha rosszul készítették el. „Hiszen minden ott jó és szép, ahol helyénvaló, rossz azonban és rút, ahol helytelen” – vallotta a híres gondolkodó.

Platón – Szókratész követője – írásaiban a szép ideája elválaszthatatlan a jótól, szerinte a kettő egysége testesíti meg a kozmosz elrendezettségét éppúgy, mint az emberi jellem idealitását. A szép így a szemléleti értéke mellett etikai tartalmat is hordozott ebben az értelmezésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!