hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tudja, miről szól valójában a húsvét?
Az ünnep, melyben a zsidó lét és a keresztény hit is megfogant
Tudja, miről szól valójában a húsvét?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 03. 27.
Bár a húsvét időpontja idén inkább a zsidó Purim ünnepéhez esik közelebb, spirituális értelemben a pészach, vagyis a páska továbbélése a keresztény ünnep. Napjaink Izrael- és zsidóellenes hangulatában különösen nem szabad elfeledni, miből is ered a mi húsvétunk, és mi a messzemenő jelentősége annak, hogy ez az ünnep eredendően nagyon is zsidó.

ABibliát és annak tanításait sosem szabad annak történelmi kontextusából kiragadni. A helytől és időtől megfosztott, mondhatni költői szintre sekélyesített Szentírás-értelmezés évezredes távlatban okoz súlyos bonyodalmakat, és hozza sokak pusztulását, hiszen ahogy Pál mondta: „A betű megöl, a szellem pedig megelevenít.”

A Biblia üdvterv köré összpontosuló, inspiratív, de nagyon is tudatosan fölépített üzenethalmaza az istenség önkifejezésének története is, amit Isten és ember az egyes szövetségekben pecsételt meg egymás között. Ezen szövetségek sorában az egyik legjelentősebb mérföldkő az Izrael nemzetségével kötött szövetség, melyet Jahve az ősatyáknak ígért, és végül Mózesen keresztül valósított meg.

E szövetség keretében az izraeliták hét ünnepet kaptak Istentől, ami az üdvtervhez adott amolyan kalendáriumot és útmutatót: aki olvassa és megérti, közelebb kerül a Messiás évezredeken átívelő tevékenységének megértéséhez is. Minden egyes ünnep valójában a már Ádámnak és Évának kijelentett magot, az asszony magvát közli és ünnepli burkolt formában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!