hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európából Eurábia: Máig tart az iszlám ostroma
Iszlám offenzívák Európa ellen, 4. rész
Európából Eurábia: Máig tart az iszlám ostroma

Fotó: AP / Kirsty Wigglesworth

2024. 04. 10.
Az iszlám harmadik nagy offenzívája Európa megszerzése érdekében a 20. század utolsó harmadában kezdődött és a 21. század első évtizedeiben a szemünk láttára zajlik – és ez a meccs még közel sem dőlt el.

Az iszlám példátlan térnyerése Nyugat-Európában több évtized óta zajló folyamatok együttes eredménye. Az egyik fő folyamat, hogy az 1960-as évektől több különböző hullámban hatalmas muszlim tömegek vándoroltak be kontinensünkre, és e betelepülés napjainkban is megszakítatlanul folyik. A másik nagy jelentőségű folyamat az iszlám fundamentalizmus, más néven iszlamizmus jelentős térhódítása, amely szintén az 1960-as évektől fölerősödő jelenség. Az iszlamizmus irányzatainak egyik fontos hatása az európai muszlimok integrációjának feltartóztatása és jelentős tömegeik reiszlamizálása, illetve vallási radikalizálása. A radikális iszlám másik fontos hatása, hogy főként 2010 után számos országban (mint például Szíria, Irak, Egyiptom, Libanon, Tunézia) olyan helyzetet teremtett, melynek hatására sok millió iszlám vallású ember hagyta el hazáját, és többségük Európában igyekezett letelepedni.

Ezzel párhuzamosan a nyugat-európai politikai, gazdasági és kulturális elit döntő többségét különös következetesség jellemzi.

A tömeges muszlim bevándorlás minden látványosan negatív társadalmi, politikai, közbiztonsági, költségvetési és egyéb következményei dacára következetesen kitartanak a betelepülés elfogadása, sőt támogatása mellett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!