hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Óriási vita Izraelben: vajon meddig véd az Isten?
Polémia szenvedésről és helyreállításról a zsidó újévkor
Óriási vita Izraelben: vajon meddig véd az Isten?

„Kivesztem a bálványok neveit e földről, és emlegetni sem fogják többé; sőt a prófétákat és a fertelmes lelket is kiszaggatom e földről." (Zakariás 13:2)(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 09. 14.
Heves vita robbant ki Izraelben a miniszterelnöknek a zsidók sorsával és Isten védelmével kapcsolatos megjegyzése után. A fájó dilemma, hogy Isten kit és mikor óv meg, illetve miért engedi meg a szenvedést, és ebben az embernek mi a felelőssége, nagy igazságokra világít rá az Örökkévaló terve és a megváltás korszakalkotó ténye kapcsán.

A zsidó újév alkalmával haszidok tízezrei zarándokolnak a Kijevtől Odessza felé félúton található Umánba, ahol a breszlavi mozgalmat alapító Nachman rabbi nyugszik 1810 óta. A magát egyetlen igaznak (cádik), egyes források szerint pedig Messiásnak is tituláló rabbi teljes bűnbocsánatot ígért híveinek, ha sírjához látogatnak, elmondanak bizonyos zsoltárokat, s alamizsnát osztanak. Ahogy a rabbi ígérte: pajeszánál fogva húzza majd ki az imádkozót a gyehennából. Arról azonban nem rendelkezett, hogy világjárvány vagy háború idején mi legyen a zarándoklattal, ami mostanság komoly dilemmákat okozott.

„Isten nem mindig óvott meg minket”

Benjamin Netanjahu a vasárnapi kormányülésen kijelentette, hogy a zarándokolni vágyók saját felelősségre utazhatnak, mivel ukrán kollégájától azt a figyelmeztetést kapta, hogy a városban nincs elegendő óvóhely ennyi ember számára (és orosz rakétatámadásoknak tavaly már 23 civil esett áldozatául a városban). Álláspontjának nyomatékosításaként Netanjahu hozzátette: „Isten nem mindig óvott meg bennünket, különösen nem Európában, sem Ukrajnában.” Ezen állításával az amúgy is nehéz helyzetben lévő kormányfő most saját szövetségeseit is magára haragította.

A teológiai üzenetet is hordozó megjegyzésre a kormánykoalícióhoz tartozó Sasz nevű szefárdi párt nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Isten minden megpróbáltatása során védelmezte népét: pusztán a tény, hogy mennyi nép tűnt már el a történelem süllyesztőjében, de a zsidóság még mindig itt van, önmagában bizonyítja Isten gondviselését. A Mindenható védelme azonban annak függvénye, hogy Izrael mennyire tartotta meg hitét és engedelmeskedett a Törvény parancsolatainak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!