hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amikor az iszlám majdnem térdre kényszerült
VILÁGOK HARCA
Amikor az iszlám majdnem térdre kényszerült

A művészi fantázia már Kairó ostromát vizionálta – a mongolok és muszlimok szentföldi összecsapásának valóban óriási tétje volt. (Forrás: Wikipedia / SARJEEL)

2023. 09. 07.
1260 szeptemberében egy olyan csatára került sor, ami évszázadokra meghatározta az akkori civilizációk erőviszonyait. A bibliai helyszínen, az apokalipszis völgyében vívott csata akár a muszlim világ teljes behódolását hozhatta volna; ennek azonban a gyökeres ellentéte valósult meg.

 Magyar olvasónak aligha kell bemutatni a mongolok (vagy, ahogy nálunk némiképp tévesen mondani szokás: a tatárok) történelmi léptékű pusztítását. Sokatmondóan maga a tatár név, ami egy ernyőfogalom számos türk és mongol törzsre nézve, feltételezések szerint épp a görög alvilág legmélyét megtestesítő Tartaroszból ered. Nyomukban pusztulás, már-már népirtás szintű tömegmészárlás, fosztogatás járt: az elrettentési célokra szánt városok lakosait egytől egyig válogatott kegyetlenséggel (például terhes asszonyok magzatjainak kitépésével) öldökölték le.

Bár jól ismerjük, hogy az 1240-es években a magyar földek milyen súlyos árat fizettek azért, hogy kelet és nyugat mezsgyéjén természetes határt képeztek a mongol seregek nyugatra nyomulásának útjában, a mi iskoláinkban kevésbé hangsúlyozzák a mongol hódítások további szakaszait. Pedig civilizációs szempontból a Szentföldön végbement események sokkal átfogóbban határozták meg történelmünket.

Hatalmi és vallási káosz

 Mi sem rajzolja ki a kor zűrzavaros, sőt traumatikus jellegét jobban annál, ahogy a 13. században több vallási jellegű békekísérlet született. Bár a keresztény, a mongol és a muszlim világ korábban alig látott mértékben ütközött egymással, a legvalószínűtlenebb partnerek próbáltak egyezségre jutni, hogy némi helyzetelőnyre tegyenek szert, ahogy körülöttük lángba borult a világ. A roppant megosztott keresztény világ nehezen tudta eldönteni, melyik behatolóban keressen szövetségest vagy épp nemezist.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!