hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az iszlám istenének pogány gyökerei
Káoszból Allah
Az iszlám istenének pogány gyökerei

„Nincs más isten csak Allah; Mohamed Allah küldötte” – az iszlám sahada (tanúságtétel) a hamászos Kasszám-brigád harcosának fejkendőjén.(Fotó: AP / Hassan Ammar)

2023. 10. 26.
Az elmúlt hetek horrorisztikus képsorain „Allahu Akbar”-t skandáló palesztin terroristák tűntek föl, amint népirtó szándékukban a legválogatottabb kegyetlenségeket hajtják végre izraeli civileken. De ki is az az Allah, aki e felkiáltás szerint a „legnagyobb”? Ki is pontosan az iszlám istene, akinek nevében ölnek?

Iszlám szótárak Allahot az egyedüli változatlanként, az örökkévaló, abszolút, kezdet nélküli lényként, és mindenek létrehozójaként mutatják be, s e kép egyértelműen a zsidóság és a kereszténység egyetlen Istenére hajaz. De ha az iszlám istenének eredetét vizsgáljuk, egy bonyolult, inkább kaotikus, pogánysággal át- meg átszőtt világból látjuk őt kiemelkedni, és vajmi kevés közöst látni benne a zsidó és keresztény „Él”-lel.

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó címmel. Benne európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A kiadvány 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

A névről

Az Allah arab szó a legbevettebb értelmezés szerint az „al” névelőből és az „Ilāh”, azaz isten szóból adja ki, hogy „az isten”. Az ilāh szó szerint egy olyan létezőt fejez ki, aki imádatra méltó, tehát a legmagasabb rendű lényt. Az arabban a ta’allaha reflexív ige azt jelenti: imádva lenni. Bár a preiszlám költészetben is feltűnik az „al illah” (mint bármely istenség megnevezése, akire éppen a költő utal), de csak Mohamed idejében, a Korán kijelentésének folyamatában lett Allahként egybeforrasztva, kifejezve az iszlám „egy istenét.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!