hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így használták fegyverként az iszlámot nyugati titkosügynökök
A német birodalmi ideológia és az iszlamizmus románca – 1. rész
Így használták fegyverként az iszlámot nyugati titkosügynökök

Max von Oppenheim német zsidó diplomata (középen fehér öltönyben) dzsihádra szólította föl a brit, francia és orosz birodalmak muszlim lakosságát.(Képek: Wikimédia Commons)

2023. 10. 31.
Egyre több anyag lát napvilágot a nácik és az iszlamisták szövetségéről. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy a németek már az első világháború megnyerését is a pániszlamizmus segítségül hívásával képzelték el. Német ügynökök bujtottak dzsihádra, amiben csak az angol kémek tudtak túljárni az eszükön.

Az első világháború végső szakaszában a franciák hadereje megsemmisült a kíméletlen német offenzíva révén, míg az angolok, ha győzni önmagukban nem is, de képesek voltak folytatni a harcot. 
A háború az érintett felek hatalmas tengerentúli gyarmatai miatt gyorsan globálissá vált. A neves történész, Niall Ferguson kiemeli, hogy még mielőtt „a nyugati fronton egyértelművé vált volna a katonai patthelyzet, a német kormány egy háborút eldöntő fegyver kifejlesztésébe kezdett”. Nem katonai, hanem ideológiai eszközhöz nyúlt, s ezzel kívánták destabilizálni az ellenséges birodalmakat. „A németek oszmán szövetségeseik segítségével igyekeztek lángra lobbantani a dzsihádot a brit és a francia birodalomban.”

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó címmel. Benne európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A kiadvány 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Német orientalista romantika

Ennek oka abban keresendő, hogy akkoriban a német értelmiség valósággal bálványozta az iszlám kultú­rát. A tér és a torony című könyvében Ferguson említ olyan orientalista személyiségeket, mint Carl Heinrich Becker (de egyébként ide sorolhatjuk Karl May-t is), akik nagyban hozzájárultak a német elit romantikus elképzeléseihez a keletet illetően. Barry Rubin és Wolfgang G. Schwanitz magyarul is megjelent úttörő könyve, a Nácik, iszlamisták és a modern Közel-Kelet megteremtése szerint a századfordulón már 21 egyetemen 57 Közel-Kelet-szakértő professzor tevékenykedett. Maga II. Vilmos német császár is vonzódott a Közel-Kelethez; nem csupán romantizálta az iszlámot, de bevallotta unokatestvérének, II. Miklós orosz cárnak, hogy közel állt az áttéréshez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!