hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiválasztottak: a reformáció vérbe fojtotta a belső ellenzékét
Apokaliptikus lázadók Luther ellen
Kiválasztottak: a reformáció vérbe fojtotta a belső ellenzékét

Zwickau városa, ahonnan kiindult Thomas Müntzer mozgalma. Száz évvel korábban a radikális husziták, a táboriták egyik központja volt.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 13.
Alighogy kibontakozott ötszáz évvel ezelőtt a reformáció Németországban, Luther Mártonnak és a többi vezetőnek szembe kellett nézniük azzal, hogy elindult egy náluk is radikálisabb mozgalom. A kihívás éles teológiai vitához és véres leszámoláshoz vezetett.

Amikor 1519 júniusában sor került a híres lipcsei vitára a kor nagy teológusai, Luther, Melanchthon, Karlstadt és a katolikus tanokat képviselő Johann Eck között, a helyszínen megjelent egy ugyancsak képzett, a lutheri reformok lelkes hívének mutatkozó harmincéves fiatalember. Thomas Müntzer, aki két évvel korábban, pont a 95 tétel kifüggesztésének időszakában már járt Wittenbergben, Luther előtt nem volt ismeretlen. Nem sejtve előre a következményeket, hamarosan ajánlotta is lelkészi kinevezését a cseh határ közelében fekvő kisvárosba, Zwi­ckauba, hogy itt egy Johannes Egranus nevű, ugyancsak a lutheri egyházreform pártján álló humanista prédikátort helyettesítsen.

Egy propagandakampány forgatókönyve

Kérdéses, hogy Müntzer itt radikalizálódott-e, vagy már korábban, az olvasmányélményeit jelentő német misztikusok hatására. Mindenesetre Zwickau sajátos „terep”-nek számított: az egy évszázaddal korábbi előreformációs mozgalom, a huszitizmus radikálisabb irányzatának, a tábori­táknak a hatása kézzelfogható volt. Itt működött továbbá Nikolaus Storch, egy laikus prédikátor, aki – miként nagyjából ekkortól Müntzer is – hitt az álmokban, látomásokban megnyilvánuló isteni kijelentésekben, amelyeknek szerinte elsőbbséget kell adni akár a Bibliában leírtakhoz képest is.

Mivel az olvasó számára fárasztó lenne még felsorolni is azt a sok állomást (többek között Prága, Halle, All­stedt, Muhlhausen, Nürnberg), ahol Müntzer többnyire kiutasítással végződő ténykedése során megfordult, inkább szellemi fejlődésére szeretnénk összpontosítani. Hamarosan szembefordult már nemcsak a római katolikus egyházzal, hanem Lutherrel is (igaz, először Luther volt az, aki 1524-ben Mün­tzer tanításainak veszélyére figyelmeztette János szász választófejedelmet).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!