hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan lett az EU-ból LMBTQ-szabadövezet?
Elemzés az Európai Unió színeváltozásáról
Hogyan lett az EU-ból LMBTQ-szabadövezet?

A Berlaymont épület Brüsszelben, az Európai Bizottság központja. Kinőtte magát.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 08. 12.
A szén- és acélipar területére vonatkozó ágazati unióként hetven éve útjára indított európai integrációs projekt ma már az Európai Unió LMBTQ-szabadövezetté alakításának állomásánál tart. Terebélyesedő szörnyként, ellentmondást nem tűrően, a szemünk előtt igyekszik fölemészteni az emberi személyiség magvát alkotó, alapvető nemi, nemzeti és vallási identitásokat.

Az EU megálmodói eleve Európának a nemzeti határokat és a tagok szuverenitását névlegessé tevő, szupranacionális egységesítésében gondolkodtak az Amerikai Egyesült Államok mintájára.

Miután a XX. századi világháborúk okozta világégés megrendítő csapást mért a szuverén államok erőegyensúlyára épülő hagyományos világrendre, a népek biztonság- és békevágya, a népek közötti egységteremtés óhaja addig nem látott mértékben ágyazott meg a globális struktúrák, benne az európai egységet szolgáló struktúra megteremtésének. A korszellem utat nyitott az európai egységesítést már addig is, bár különböző indítékokból szorgalmazó ideák, akaratok előtt. Ilyen volt a nacionalizmust háborús konfliktusforrásnak tekintő emberbarát idealistáké és a nemzeti védőkorlátokat a gazdasági terjeszkedés akadályának tartó ipari- és pénztőkéseké. Továbbá a nagyhatalmi ambícióik érvényesítésére a háttérből dominálható globális struktúrákat előnyösnek tartó politikai vezetőké (amerikai, brit, francia, később német is) és a megtépázott korábbi politikai befolyásának újraépítésére alkalmat kereső pápaságé is. Az eltérő indítékok egymással párhuzamosan, egymást erősítve egy irányba hatottak.

Európa keleti felének Moszkva uralma alá kerülése csak tovább erősítette a nyugat-európai „egység” megteremtésének motivációját, amit az Amerikai Egyesült Államok maga is igyekezett a saját javára kiaknázni, mint a „szabad világ védelmezője”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!