hetilap

Hetek hetilap vásárlás
75 éve kezdődött a nürnbergi per, ahol tényleg nácikról ítéltek
A náci Harmadik Birodalom huszonkét, még életben lévő vezető személyiségét állították nemzetközi bíróság elé
75 éve kezdődött a nürnbergi per, ahol tényleg nácikról ítéltek

A náci rendszer háborús bűneiért felelős vezetők a vádlottak padján Nürnbergben. (Forrás: Wikimedia Commons)

2020. 12. 03.
1945. november 20-án kezdődött az első nürnbergi per, amelyben a náci Harmadik irodalom huszonkét, még életben lévő vezető személyiségét állították nemzetközi bíróság elé.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Tizenegy hónappal később született meg az ítélet, amelyben nem csupán a vádlottakat, hanem az egész nemzetiszocialista Németországot elítélte a győztes koalíció (Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és a Szovjetunió) tagjai által delegált nemzetközi bíróság. A történelem során először fordult elő, hogy olyan politikai, gazdasági és katonai vezetők felett mondtak ki ítéletet, akik a saját legyőzött államuk törvényei szerint semmiféle bűnt nem követtek el. A pert még számos további követte, amelyek eredményeként nem csupán a náci rezsim vezetőit, hanem a rendszer működését segítő különböző csoportokat (orvosok, jogászok, katonai vezetők) is felelősségre vonták. A per helyszíne is szimbolikus, hiszen ebben a városban, a nürnbergi pártnapokon történt meg a nemzetiszocializmus önfelmagasztalása és istenítése (hübrisz), és itt érte a végzet (nemezis), mert elítélték, mint egy emberiségellenes rezsimet.

Évek óta készültek rá

Még javában dúltak a harcok Európában, sőt a német Harmadik Birodalom hatalma csúcsán állt, amikor kilenc, német megszállás alatt lévő ország képviselői, 1942. január 13-án nyilatkozatot adtak ki, miszerint nemcsak azokat fogják felelősségre vonni, akik a háborús bűntettekre parancsot adtak, hanem azokat is, akik elkövették azokat. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!