hetilap

Hetek hetilap vásárlás
I. János Károly spanyol király: Egy bukott uralkodó története
A Bourbonok, akiknek mesterségük az uralkodás
I. János Károly spanyol király: Egy bukott uralkodó története

I. János Károly 2014-ben aláírja lemondását a spanyol trónról. Nem volt maradása az országban.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 08. 12.
Abu-Dzabiban bukkant fel a száműzetésbe kényszerült volt spanyol király. János Károly távozását augusztus elején jelentették be Madridban, de közel egy hétig nem lehetett tudni, hová tűnt. A bukott uralkodó története mögött egy botrányokkal, intrikákkal és történelmi drámákkal terhelt család, a 450 éves francia–spanyol Bourbon-dinasztia rejlik.

A brit Windsor-ház tagjainak élete folyamatos témát kínál a sajtónak és a dokumentumsorozat-producereknek. II. Erzsébet családja azonban a hangos botrányok ellenére anyagilag és morálisan is konszolidált társaság a spanyol uralkodócsaládban zajló eseményekhez képest, bár a Jeffrey Epstein fiatalkorú prostituáltjaival szórakozó András yorki herceg még árnyalhatja ezt az összehasonlítást, aki ellen a most zajló vizsgálat során több tanúvallomás is elhangzott. (Lásd Robert Maxwell hőstettei és bukása, Hetek, 2020. augusztus 7.)

Spanyolországot a Habsburgok másfél évszázados uralkodásuk alatt előbb a csúcsra emelték a tengerentúli nagy hódításokkal és a török flotta felett Lepantónál aratott győzelemmel, ám az országba áradó mérhetetlen kincsek ellenére ezt a sikert nem tudták tartósítani: a Győzhetetlen Armada pusztulása a hosszú hanyatlás kezdetét jelentette. A válsághoz hozzájárult az egyre féktelenebb vallási intolerancia, a zsidók, a mórok, majd a protestánsok elűzése, és az inkvizíció. A spanyol uralkodók hivatalosan a „legkatolikusabb király” címet viselhették, de ez a titulus a római katolikus egyház történetének egyik legsötétebb fejezetét rejti maga mögött. Végül a hanyatlás a Habsburg család spanyol ágát is elérte, és – a belházasságoktól eltorzult külsejű és őrült vonásokat felmutató – II. Károly 1700-ban bekövetkezett halálával egy új, máig tartó korszak kezdődött Spanyolországban.

Forrás: Wikimedia Commons
Az  utolsó spanyol Habsburg-uralkodó, II. Károly 1700-ban gyermektelenül  halt meg. (Forrás: Wikimedia Commons)

A másfél éves király a parlamentben

Az új uralkodót Párizsból hozták Madridba: a Napkirály, XIV. Lajos egyik unokája lett a király, V. Fülöp néven. Nagyapja azzal bocsátotta útnak a 17 éves Fülöpöt, hogy „Legyen jó spanyol, ez most az ön legfontosabb dolga.” A Bourbon-ház hatalomra jutásába azonban az osztrákok és az angolok is nehezen törődtek bele, el is indult a spanyol örökösödési háború, amelynek eredményeként kettévált a dinasztia spanyol és francia ága.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!