hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bibliai idézet miatt kerülhet börtönbe a brit lelkész
Nyugaton már bűn idézni Isten Igéjéből?
Bibliai idézet miatt kerülhet börtönbe a brit lelkész

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 03. 21.
Egyre kevésbé tolerálja a zsidó–keresztény kultúrájú nyugati világ a Szentírásra való hivatkozást a közbeszédben. Korábban egy finn parlamenti képviselő került bajba egy Pál apostol szavait tartalmazó Twitter-poszt miatt, nemrégiben pedig Németországból és Nagy-Britanniából érkeztek hírek hasonló incidensről.

äPivi Räsänen története már jól ismert. Ő az a finn parlamenti képviselő, akit kisebbség elleni izgatással, gyűlöletkeltéssel és uszítással vádoltak meg, miután 2019-ben egyháza támogatta a Pride-rendezvényeket, és a hölgy Twitter-bejegyzésben vonta kérdőre a vezetőket, idézve Pál rómaiakhoz írt levelének egy részletét. A képviselőnő és egykori belügyminiszter egy rádióműsorban is síkra szállt a természetes házasság mellett és elmondta véleményét a homoszexualitással kapcsolatban. Räsänent 2022 márciusában felmentették, de a főügyész fellebbezése miatt 2023 augusztusában másodfokon folytatódott a pere; a finn fellebbviteli bíróság végül szintén a javára döntött. Az ügy történelmi jelentőségét felismerve sokan azt rebesgették, hogy innentől kezdve Európa nem lesz többé ugyanaz.

Sajnos ez a prognózis egyre inkább beigazolódni látszik; nemrégiben Németországban egy keresztény taxisofőrre, Jalil Mashalira róttak ki bírságot a helyi hatóságok, mert a járművére egy matricát ragasztott, amelyen egy Jézustól származó kijelentés állt: „Én vagyok az út, az igazság és az élet…” A „vallási tartalmú reklám” taxikon való elhelyezését tiltja a német jog (1998-ban ugyanis a szövetségi Alkotmánybíróság kimondta, hogy a taxik a közélet részei). Mashali azzal védekezett, hogy a szöveg nem vallási szlogen, csupán az ő véleménye: „Németországban szólásszabadság van, ezért nem értem, miért kellene eltávolítani a feliratot.” Az igevers nagy jelentőségű a számára, aki Iránban született muzulmánként egy balesetet követően, a kórházban lett keresztény – ironikus, hogy most a szabad Nyugaton fenyegeti hitének megvallása miatt a veszély, hogy még az állását is elveszítheti.

A Biblia alkotmányos védelme

De bibliai idézet miatt kerülhet börtönbe egy keresztény prédikátor Nagy-Britanniában is; ha bűnösnek találják, hat hónap szabadságvesztésre ítélhetik. A 72 éves Stephen Green keresztény aktivista, a Christian Voice nevű szervezet igazgatója ellen azért emeltek vádat, mert egy londoni abortuszklinika előtt egy bibliai idézetet tartalmazó táblát tartott maga előtt, amelyen a 139. zsoltár egyik verse állt: „Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!