hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baljós árnyak: Mire készül Putyin az űrben?
Zűr a kozmoszban
Baljós árnyak: Mire készül Putyin az űrben?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 02. 22.
Az Egyesült Államok nemrégiben egy új orosz „antiműhold” fegyver veszélyére figyelmeztetett. Az esz­köz a Fehér Ház véleménye szerint aggodalomra szolgáltat okot, de jelenlegi állapotában „fejlesztés alattinak” mondható, tehát még nem áll készen bevetésre.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő azt egyelőre nem erősítette meg, hogy az orosz fegyver valóban nukleáris jellegű-e. Kijelentette azonban, hogy biztosan „űr alapú”, ami azt jelenti, hogy sérti az 1967. október 10-én életbe lépett „Outer Space Treatyt” (Világűrszerződés), hiszen ennek megkötései teljes mértékben tiltják nukleáris vagy bármilyen más tömegpusztító fegyver űrbe való kijuttatását, telepítését. Emellett az 1963-as „Partial Test Ban Treaty” (Nemzetközi atomcsendegyezmény) értelmében nem végrehajthatók a világűrben nukleáris detonációs tevékenységek, illetve a légköri és az atmoszférán kívüli nukleáris kísérletek. Bár egyelőre nem állt módjában a fenyegetés valódi természetéről beszélni, Kirby annyit elárult, hogy kapcsolódik a műholdak ellen irányuló orosz fejlesztésekhez. Hozzátette még, hogy nem olyan eszközre kell gondolni, amely fizikai pusztításra vagy emberek elleni támadásra volna alkalmas.

A hír azután került nyilvánosságra, hogy Mike Turner, a kép­viselő­ház titkosszolgálati bizottságának republikánus elnöke február 14-i felszólalásában arra kérte a Biden-adminisztrációt, hogy oldja fel a titkosítást azon információról, amelyre ekkor még csak mint „súlyos nemzetbiztonsági veszélyre” hivatkozott. A későbbiekben derült ki, hogy a szóban forgó információ űrbeli nukleáris eszköz orosz fejlesztésével kapcsolatos. Jim Himes demokrata képviselő – aki szintén tagja a bizottságnak – egyetértett Turnerrel, és úgy gondolta, az üggyel érdemes foglalkozni, bár megjegyezte: azért nem annyira súlyos, hogy „tönkretegye a napot”. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanács­adója, Jake Sullivan is csak annyit mondott konkrétumok nélkül, hogy „lehetetlen egyértelmű nemmel válaszolni” arra a kérdésre, hogy az amerikai társadalom számára van-e ok az aggodalomra.

A nyilatkozók megszólalásaiból leszűrhetjük, hogy valóban zajlanak kísérletek az orosz fél részéről, melyeket az amerikaiak szorosan figyelemmel kísérnek; a „vita” inkább a veszély mértéke körül látszik körvonalazódni. Némi meglepettség is érzékelhető azzal kapcsolatban, hogy Turner nyilvánosan kommunikálta a titkos információk feloldására vonatkozó kérését. A sakkjáték részeként logikus, hogy az amerikai fél nem szeretné például, hogy az oroszok tisztában legyenek azzal, hogy mennyire lát bele a kártyáikba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!