hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik azok a sógunok, és hogyan jelent meg a kereszténység Japánban?
Kard és kereszt
Kik azok a sógunok, és hogyan jelent meg a kereszténység Japánban?

Forrás: Youtube / FX Networks

2024. 04. 03.
A Sógun amerikai televíziós minisorozat James Clavell 1975-ös azonos című regényén alapul, és idén februárban indult a Hulun és az FX-en. Az eredeti történet fiktív neveket használ, de valós személyek szolgáltatták hozzá az inspirációt. A fordulatos sztori egyúttal betekintést enged abba a korba, melyben Japánban megjelent a kereszténység.

Ha megvizsgáljuk azon két kandzsit (japán írásjelet), amelyből a sou-gon szó áll, tulajdonképpen megkapjuk magának a hatalmi rangnak az áltanos jellemzőit, hatáskörét és feladatát. A sou lehet vezető, parancsnok, tábornok vagy admirális, míg a gun jelenthet hadsereget, erőt, katonákat, háborút, valamint csatát is. Ezért szokás a sógunra úgy utalni, mint „legfőbb hadvezérre”, azonban attól függően, hogy Japánnak éppenséggel melyik korszakát tekintjük, ennél sokkal többet is magában hordozhat ez a tisztség és a hozzá kapcsolódó hatalom valódi természete.

Hivatalosan mindig is a császár, azaz a tenno számított az első számú uralkodónak, s „papíron” az összes sógunt ő nevezte ki, de ez csupán a látszat volt. Hatalma a sógunátus rendszerének felállásával 1192-ben szimbolikussá csökkent. A császár teljesen elzárkózva élt nemcsak a néptől, hanem a leghatalmasabb uraktól is, olyan szinten, hogy igazán kivételesnek érezhette magát az, aki audienciát nyert (a trón erejét majd Meidzsi császár állítja helyre 1867-ben).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!