hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lazán ellenőrzött vonatok -az ohiói környezeti katasztrófáról
Lazán ellenőrzött vonatok -az ohiói környezeti katasztrófáról

Fotó: AP / Gene J. Puskar

2023. 03. 02.
Az ohiói East Palestine-nél február 3-án történt vonatkisiklás súlyos környezeti katasztrófát okozott. A történet a manipulált tájékoztatás és a korrupció miatti inkompetencia tankönyvi példája.

Körülbelül 50, vinil-kloridot szállító tartálykocsi siklott és gyulladt ki a 4700 lelket számláló település mellett. Két nappal később a hatóságok egy esetleges robbanás elkerülése érdekében elrendelték a vegyi anyag ellenőrzött elégetését. Az evakuált lakosok február 8-án engedélyt kaptak a visszatérésre, de sokan egyáltalán nincsenek meggyőződve róla, hogy a környék már biztonságos.

Ez teljesen érthető: a levegőben erős vegyszeres bűz terjeng, házi- és vadállatok, halak pusztultak el, emellett több megszólaló panaszkodott tusolás utáni kiütésekre, és videófelvételeken látható, hogy ha a közeli patakok vizét kicsit felkotorják, olajfoltszerű szennyeződés jelenik meg a felszínen.

Ott repül a ballon!

Szembetűnő, hogy bizonyos információk prioritást élveznek, míg másokat makacs hallgatás övez – ami nyilván hatással van a véleményformálásunkra és gondolkodásunkra. Mára egyértelmű, hogy a vonatkisiklás következtében mérgező anyagok kerültek East Palestine környékén az ivóvízbe, ugyanakkor a történtekről – különösen az első két-három hétben – alig jelent meg tudósítás. Amerikát a kínai kémballonok (UFO-k, 12 dolláros hobbiléggömbök?) tartották lázban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!