hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért fontos, ki uralja az Északi sarkkört
Fagypont alatt tartott geopolitikai ambíciók
Ezért fontos, ki uralja az Északi sarkkört

Fotó: AP / Alastair Grant

2023. 05. 11.
Az örök hó és jég birodalma zord, lakatlan hely, ahol a természet az úr. A hidegháború után a nemzetek megegyeztek, hogy közösen gondoskodnak érintetlenségéről. Azonban, ahogy a jégtakaró visszahúzódik, megnyílnak kereskedelmi útvonalak és hatalmas olaj- és földgázkészletekről adnak hírt a kutatók, beindul a versengés az északi sarkvidékért.​

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A sarkvidék nem kizárólag az Északi- és Déli-sarkot jelöli, hanem azt a kört, amin belül a nap egyáltalán nem megy le a nyári, és nem kel fel a téli napforduló alatt. Ez nagyjából a 60. északi és déli szélességi köröktől a sarkokig tart. Ez a terület a globális hatalmi játszmák szempontjából fontosabb Északi-sarkkörön magába foglalja Amerika (Alaszka), Kanada, Dánia (Grönland), Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország területeit is a kontinentális szárazföldeken. 

Ez a terület a korábbi évszázadokban rövid ideig a prém-, majd a bálnavadászat miatt vált érdekessé, azonban ahogy születtek más, könnyebben elérhető alternatívák, ezeknek az iparágaknak is leáldozott. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!