hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénz, hatalom, elit: így működik a “független, objektív” propagandagépezet
Pénz, hatalom, elit: így működik a “független, objektív” propagandagépezet

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 06. 29.
Milyen szerepe van a hatalomnak és a pénznek abban, hogy mely hírek jutnak el széles körben az emberekhez? A politikai gazdaságtan képviselői szerint a látszólag független és objektív média hatalmas propagandagépezetként működik, amely az őt irányító és finanszírozó politikai és pénzügyi elit szolgálatában áll.

Noam Chomsky 1988-ban (Edward Hermannel) írt könyve, amely magyarul Az egyetértés-gépezet címet viseli, a tömegmédiával foglalkozó elméletekről született egyik leghíresebb értekezés. Megállapításait a hazai média működésének megfigyeléséből származtatja, de ez nem jelenti azt, hogy azok csak az Egyesült Államok területén belüli propagandára érvényesek, főleg annak fényében, hogy milyen szerepe van az amerikai kultúrának nemzetközi szinten.

Chomsky szerint propaganda a szabadnak vélt világban is létezett, csak kevésbé nyíltan, mint a kommunista diktatúrákban („Sokkal nehezebb észrevennünk a propagandagépezetet ott, ahol a tömegtájékoztatás magánkézben van”).

Működésének modellezéséhez öt módszert azonosított, amelyeken keresztül a vagyonnal és hatalommal rendelkezők megszűrik a híreket, kiválasztva a megjelenésre alkalmasakat, a többit pedig kiszorítva. A hírközlést ezáltal az éppen uralkodó, elvárt narratívák kiszolgálásának rendelik alá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!