hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kivéreztetnék a Brexitet? Rishi Sunak is belebukhat az Északír Protokollba
Nyomás alatt London
Kivéreztetnék a Brexitet? Rishi Sunak is belebukhat az Északír Protokollba

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 02. 23.
Új Brexit megállapodásra és az ÉszakÍr Protokoll megváltoztatására törekszik Nagy-Britannia. A London és Brüsszel közötti tárgyalások számos gyakorlati kérdésben hoznának könnyítést, ha cserében Nagy-Britannia elfogadja, hogy Észak-Írország gyakorlatilag az EU része marad.

Az Északír Protokollt átlátni körülbelül ugyanolyan bonyolult, mint a téridő kontinuumot megérteni, a megegyezés ugyanis rengeteg részletre kitér annak érdekében, hogy Észak-Írország részlegesen az EU része maradjon, miközben nem az. A megegyezést mintegy két éve hozták tető alá, de azóta parkolópályára került, és sem Boris Johnson, sem Liz Truss nem sok időt vesztegetett a kérdésre.

Rishi Sunak friss energiával vetette bele magát a témába, de egyelőre elmaradni látszik a gyors siker. Az Északír Protokoll ugyanis rengeteg kérdéssel foglalkozik – gyakorlatilag az is benne lesz, hogy milyen felvágottat lehet kapni majd az áruházakban.

A megegyezésre annak érdekében van szükség, hogy Írország és Észak-Írország között továbbra is megmaradjon a „puha” határ, miközben Nagy-Britannia EU-ból való kilépése miatt itt egy technikailag és gazdaságilag is erős határnak kellene állnia, hasonlóan a többi határhoz, amely mentén az EU a közösséghez nem tartozó országgal érintkezik. Az ügy megoldása érdekében azokat az árukat, amelyek Nagy-Britanniából Észak-Írországba érkeznek és nem mennek tovább, gyakorlatilag nem fogják ellenőrizni, és minimális adminisztrációval haladhatnak át. Az Írországba vagy más EU-s országba tartó áruk viszont vámkezelésen esnek majd át. Szigorú átvizsgálási kötelezettség vonatkozik majd például az élő állat szállítmányokra – az egészségügyi ellenőrzések miatt az Ír-sziget különálló egységet képez Nagy-Britanniától. Az előzetes várakozások alapján hosszú távon megmarad az az átmenetinek szánt kegyelmi állapot, amelynek során a hűtött hús szintén vámkezelés nélkül lép be Nagy-Britanniából Észak-Írországba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!