hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tényleg ilyen lesz Magyarország száz év múlva?
Menekülés a mérgező fákhoz a klímadiktatúrából
 Tényleg ilyen lesz Magyarország száz év múlva?

Forrás: Fórum Hungary

2023. 04. 13.
A Műanyag égbolt magyar–szlovák animáció tipikus végidős mozi a hazai, már alig ismerős tájon. Az alapötlet kiváló. A disztópikus hangulat kellően nyomasztó. Azonban az alkotás inkább az ügyes nyitány és a pazar látvány kísérleti metszete.

De sajnos nem igazán maradandó, szívbe mélyedő élmény. Még ha egyedisége okán mérföldköve is a hazai filmiparnak. S még ha a projekt kapott némi nemzetközi figyelmet a jól sikerült premierje okán az utóbbi berlini fesztiválon. Mindezért kíváncsisággal és a hazai filmek iránti rokonszenvvel ültünk be a nézőtérre, majd a végén távoztunk – kissé hűltebb lelkesedéssel. Pedig a felütés és az atmoszféra izgalmas. A jövőbe helyezett ikonikus helyek, a Nyugati, a Lánchíd, meg az Oktogon közepén terpeszkedő Szabadság-szobor mind tetszetősek. Jó ötlet az is, hogy ismert magyar színészek animációs karakterei (Szamosi Zsófia, Keresztes Tamás, Hegedűs D. Géza) szerepelnek, ha kissé darabosabb is az arcjátékuk, mint a tárgyi-környezeti háttér, ami nagyon „amerikai” (értve ez alatt a vizuális minőséget).

Nyilván több előtanulmány hatása érződik a filmben, de tegyük hozzá gyorsan: ez természetes. Lehet értékeset alkotni úgy is, hogy a mű forrásai jól felismerhetőek – inkább a tálalás minősége a lényeg ma már, mert nehéz teljesen új alaphelyzetet és történetvezetést komponálni. Szinte minden történetet elmeséltek már. A kérdés mindinkább az: milyen módon szólítja meg a közönséget, aki valamit mondani akar.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!