hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Serena Williams: gettóvárosból az elitklubba
Visszavonult minden idők egyik legjobb női teniszezője
Serena Williams: gettóvárosból az elitklubba

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 06.
Serena Williams egyedülálló tehetség, a jelenlegi teniszgeneráció meghatározó alakja. A jövő titka, hogy az utánpótlásban lesz-e, aki a nyomába ér, netán túlszárnyalja: 23 egyéni és 14 páros Grand Slam-cím, 1 egyéni és 3 páros olimpiai bajnoki cím, összesen 319 hét világelsőként, és számos emlékezetes pillanat a teniszpályán.

Szeptember 3-án, a US Open 3. körében játszotta 27 éves pályafutása utolsó mérkőzését minden idők talán legjobb női teniszezője, Serena Williams. A már életében legendává vált afroamerikai teniszezőnő könnyeivel küszködött, miközben az Arthur Ashe stadion közel 24 ezer nézője állva tapsolta. 23 egyéni Grand Slam-címmel a háta mögött hagyja ott a sportágat, amivel az örökranglistán a második helyet foglalja el Margaret Court mögött (aki mindössze egy egyéni GS-címmel előzte meg). De nem is feltétlenül a trófeák száma mérvadó: a sportágra gyakorolt óriási hatása egyértelműen a legnagyobbak, a tenisz GOAT-jai (Greatest of All Time) közé emeli Williamst.

Kivételes karrierútja már-már csodaszámba megy: a bűnözésről és szegénységről elhíresült Compton városából indulva küzdötte fel magát a teniszvilág élére nővérével, Venusszal együtt. Serena, ellentmondást nem tűrő játékstílusának és mentális felkészültségének köszönhetően, évekig uralta a sportágat, annak ellenére, hogy számos súlyos sérülés hátráltatta.

Személyének megítélése – mint a legtöbb nagy bajnoké – nem egységes. Sokan illették kritikával amiatt, hogy kivételes genetikája és erős fizikai felépítése miatt ellenfeleinek szinte esélyük sincs kivédhetetlen ütéseivel szemben, emellett a pályán és azon kívül is akadtak olyan megnyilvánulásai, amelyekkel kivívta a közvélemény ellenszenvét. Egy dolog azonban biztos: küzdeni tudásával, kimagasló teljesítményével, és azzal, hogy színes bőrűként sikerült betörnie egy olyan „klubba”, amelybe addig szinte kizárólag gazdag fehér emberek tartozhattak, megkerülhetetlen hatást gyakorolt a teniszre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!