hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az orosz–ukrán háború digitális frontja
Hadsereg a monitor előtt
Az orosz–ukrán háború digitális frontja

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 05.
Az orosz–ukrán háború frontvonalai közül elsőként nyílt meg a digitális, mely láthatatlanul befolyásolja a felek erőviszonyait és a háború végkimenetelét is eldöntheti. A kialakult kiberkonfliktusban több százezer hacker vesz részt jelenleg is.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft április 27-én tette közzé beszámolóját Különjelentés: Ukrajna – Oroszország Ukrajnában végzett kibertámadó tevékenységének áttekintése (Special Report: Ukraine – An overview of Russia’s cyber­attack activity in Ukraine) címmel. Összeállításához a cég digitális biztonsággal foglalkozó egysége felhasználta a fenyegetésfelderítő központjuk értesüléseit, valamint a mesterséges intelligenciára szakosodott kutatólaborjuk adatelemzését. Ezek a kibervédelmi feladatokat ellátó csoportok szorosan együttműködtek a háború elmúlt két hónapjában az ukrán állam kormányzati tisztviselőivel, hatáskörrel rendelkező kormányzati szerveivel, valamint a helyi magánvállalatok kiberbiztonsági szakembereivel, hogy azonosítsák és kivédjék az ukrán hálózatokkal szemben indított virtuális offenzívát.

Moszkva virtuális csápjai

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának nyilvánosan is hozzáférhető dokumentuma (Fogalmi alapvetés az Orosz Föderáció fegyveres erőinek fellépéséről az információs térben, 2011) alapján a kiberhadviselés nem más, mint „konfrontáció az információs térben azzal a céllal, hogy kárt okozzanak a kritikus információs rendszerekben, aláássák a politikai, gazdasági és társadalmi rendszereket, pszichológiailag manipulálják a nyilvánosságot, hogy ezáltal destabilizáljanak és rákényszerítsenek egy államot arra, hogy az ellenfél számára előnyös döntéseket hozzon”. Orosz katonai szakértők – így egy korábbi vezérkari főnök – állásfoglalása az, hogy a katonai csapatmorál gyengítése, a vezetés lejáratása, továbbá az ellenség katonai és gazdasági potenciáljának aláásására bevetett információs eszközök időnként még hatékonyabbak is, mint a hagyományos fegyverek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!