hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megnyitotta kapuit az új Néprajzi Múzeum
Régi korok modern tálalásban
Megnyitotta kapuit az új Néprajzi Múzeum

forrás: Pogácsás János

2022. 06. 30.
Május végén Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjével nyílt meg a Néprajzi Múzeum épülete a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén. Számtalan átmeneti állomás után itt végre állandó otthonra talált a magyar történelem etnográfiai gyűjteménye.

A múzeum a Liget Budapest projekt néven elhíresült és számtalan politikai vita kereszttüzébe került kormányzati program eddigi legnagyobb volumenű beruházása. Legizgalmasabb aspektusa kétségkívül magának az épületnek a formája, ami már a látványterveken is merész megoldásokat, monumentális hatást ígért.

A teljesen szabadon bejárható, parkosított tetőkert két végén az egyedi stílusú épület legmagasabb pontjára jutunk, hogy megcsodálhassuk a városra nyíló panorámát. A múzeum jelenlegi tárlatai szintén tartogatnak érdekességeket az erre fogékonyak számára, igaz a nagyobb volumenű kiállításokra még kicsit várni kell.

Közpark és múzeumnegyed

Ha valaki évek óta nem járt a Városliget mellett a Dózsa György úton, az most egészen látványos városképi változásokra lehet figyelmes: az Ajtósi Dürer sor és az Ötvenhatosok tere között húzódó, több száz méter hosszú és autókkal telezsúfolt betonparkoló helyett egy sétányt fog látni, mélygarázsba vezető liftekkel, szökőkúttal és parkosított felületekkel. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!