hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyermek már megszületése előtt kötődést alakít ki az apával
Interjú Léder László pszichológussal, az Apa Akadémia alapítójával
A gyermek már megszületése előtt kötődést alakít ki az apával

Forrás: Léder László

2022. 04. 07.
A várandósság alatt a kötődést segítő oxitocin hasonló mértékben emelkedik meg az anyák és az apák vérében, a csecsemők pedig éppen úgy igénylik az apát, mint az anyát, csak éppen „mást várnak” tőlük – mondja Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója.

A Covid-világjárvány és a háború közös jellemzője, hogy nagyobb arányban ragadta, ragadja el a férfiakat, mint a nőket. A gyermekek számára mekkora teher az apátlanság?

– A Covid és a háború is nagyon fájdalmas történeteket eredményez ilyen szempontból, ami csak súlyosbítja azt a jelenséget, hogy a XX. század végére a modern társadalmakban, így Magyarországon is, egy apátlan társadalom alakult ki. Ahol vannak is apák, ott sincsenek igazán jelen a családok életében. A férfiakra is ki lehetne ezt tágítani, akik a társadalom nagyon sok fórumáról szintén eltűntek. Miközben azt mondják, hogy ez egy férfiak uralta társadalom – és ebben sok igazság van –, azt is látni kell, hogy hiányzik a férfi- és az apamodell.

Az apátlanság modern probléma: a XX. század elejéig a családok nagyobbrészt együtt éltek, gazdálkodtak, tehát az apák jobban benne voltak a mindennapokban. És ha háború, betegség vagy külföldi munka miatt a család kénytelen is volt elszenvedni a hiányukat, a gyermekeket jellemzően olyan közösség vette körül, amelyben voltak egyéb férfi szereplők – nagybácsik, nagypapák vagy a szomszéd családfő –, akik modellként szolgáltak a számukra.  Így az apátlanság negatív hatása sokkal kevésbé volt kézzelfogható, mint manapság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!