hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit kezdjünk az iskolai zaklatásokkal? - szakértőt kérdeztünk
Bántalmazók, áldozatok és passzív szemlélők az interneten és az iskolában
Mit kezdjünk az iskolai zaklatásokkal? - szakértőt kérdeztünk

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 09. 15.
Az egész országot megrázta a napokban Tisza Gábor tragédiája. A 16 éves vajai diák az iskolai zaklatások elől nem látott más kiutat, mint az öngyilkosságot. Az évről évre növekvő számú bullyingról Villányi Gergő pszichológiai tanácsadót kérdezzük.

A vajai fiú, a bullying elől az öngyilkosságba menekülő tinédzser édesanyjának úgy nyilatkozott az iskoláról, hogy „inkább a halál, mint az iskola”. Ez egy olyan életkor, amelyre jellemzőek a túlzások. Fel kell kapnia egy szülőnek a fejét, ha ilyet hall a gyerektől? Érdemes rákérdezni, mit is ért ezen?

– Hiába hullámzó, túlzásokkal teli időszak a tinédzserek élete, egy ilyen mondatra mindig jó rákérdezni. Nagyon tömör és végletesnek tűnő megfogalmazás ez, de mégis jelez valamit – ha nem is konkrét halálvágyat –, diszkomfortot vagy problémát mindenképpen.

Iskolai zaklatás sajnos eddig is volt, de mintha mostanában egyre több és vadabb hír érkezne. Elgondolkodtató, hogy szinte még alig kezdődött el a tanév, máris bekövetkezett egy tragédia. Van valamilyen eltérés a mostani iskolai zaklatások és a néhány évtizeddel ezelőtt történtek között?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!