hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szupervírusokon dolgoztak a vuhani laborban
Kérdés, hogy mire akarták használni őket?
Szupervírusokon dolgoztak a vuhani laborban

Si Zseng-li a vuhani koronavírus-laborban.(Fotó: AP / Chinatopix)

2021. 11. 24.
A COVID-járvány eredetével kapcsolatban idővel elérhetővé váló információk és bizonyítékok szinte azonnal, őszinte mérlegelés nélkül a „megcáfolt összeesküvés-elmélet” kategóriában kötöttek ki. Úgy tűnik, globálisan hiányzik az igény a felelősök megnevezésére.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Közel két év alatt nem készült hiteles vizsgálat a SARS-CoV-2 vírus származására vonatkozóan. Kína minden eszközzel igyekezett elrejteni a nemzetközi közösség elől a szükséges információkat, sőt „megbüntette” a független nyomozás érdekében felszólaló országokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezését is aláásta, így annak főtitkára, Tedrosz Gebrejeszusz elismerte, hogy nem volt módjuk kielégítően tisztázni, vajon tényleg véletlen egybeesés-e, hogy Vuhanban, a pandémia kiindulópontjának tartott piac közelében épp egy legmagasabb biztonsági szintű (BSL-4) virológiai intézet is található, vagy a Covid-járvány „laborszivárgás” (lab leak) eredménye lenne. A Biden-kormány egyelőre nem is tett érdemi lépést ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására.

A francia kapcsolat

A WHO referenciaintézeteként is működő labor története a kezdetektől ellentmondásos. 2003-ban a SARS (akut légzőszervi szindróma) sújtotta Kína a francia Kutatási Minisztériumhoz fordult, hogy szeretne egy saját BSL-4-et. Franciaország már 1999-ben létrehozott egy ilyet Lyonban, és ezen a területen a világ vezető országai közé tartozott. Számolnia kellett viszont annak veszélyével, hogy az átláthatóságot szívesen kerülő Peking biológiai fegyver előállítására használja az átadott kettős (civil és katonai célokra is alkalmas) technológiát. Titkosszolgálati információkból, valamint abból a tényből, hogy az összes BSL-3-as labor a kínai hadsereg irányítása alá tartozik, ki lehetett következtetni, hogy Kína már dolgozik támadó jellegű biológiai programon. (Párizs 1972-ben, Peking pedig 1984-ben csatlakozott a bakteriológiai és toxinfegyverek betiltásáról kötött egyezményhez.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!