hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Al Capone és társai: így alakult ki az amerikai maffia
90 éve vonták ki a forgalomból a legendás bűnözőt
Al Capone és társai: így alakult ki az amerikai maffia

Az amerikai szervezett bűnözés legismertebb alakja, Al Capone.(Fotó: AP)

2021. 11. 04.
90 éve, 1931. október 24-én vonták ki a forgalomból Al Caponét – ekkor kezdődött minden idők legnagyobb maffiózójának börtönbüntetése. Ebből az apropóból keressük a választ, hogy hogyan lett Amerika a szervezett bűnözés olvasztótégelye.

Amerikai szociológusok rég­óta kutatják azokat a tényezőket, amelyek az alvilág hirtelen brutalitásba süllyedését okozhatták a 20. század elején. Tanulmányaikban (melyek az FBI honlapján vagy a history.com oldalon is elérhetők) megállapítják, hogy a megelőző időszakban szervezett bűnözésről tulajdonképpen nem is beszélhetünk az Egyesült Államokban. De egyik napról a másikra olyan hierarchikus rendben és olyan kegyetlenséggel lépett be ez a valóság az amerikai nagyvárosok mindennapjaiba, hogy a társadalom megrettent. A pár száz év óta békésen éldegélő lakosságra mondhatni, rárúgta az ajtót.

Az erős puritán hagyományokon nyugvó írott és íratlan szabályok kezdetben nagyon megnehezítették a maffia elleni küzdelmet. A hatóságokat gúzsba kötötte a szicíliaiak gátlástalansága és minden erkölcsi normát nélkülöző brutalitása. Több művészeti alkotás is foglalkozik ezzel a tehetetlenséggel, például az Aki legyőzte Al Caponét című híres film kezdő je­lenetei.

A maffia elleni harcban végzetesnek bizonyult az is, hogy a puritán hagyományokat nosztalgiával megélő társadalom és az ezeket törvénybe merevítő Szenátus 1920-ban 13 évig(!) tartó alkoholtilalmat vezetett be. (Érdekesség, hogy az egyébként alkoholtilalom-ellenes amerikai elnök csak papíron volt ekkor hatalmon, mivel Woodrow Wilson teljes titokban tartott agyvérzése miatt 17 hónapig a felesége döntött helyette.) Arról is külön cikkeket lehetne írni, hogy miért érezte úgy az amerikai politikusi réteg pont ebben az időszakban, hogy vélt bibliai igazságokat törvénybe iktatva tudja majd az országot megvédeni az első világháború utáni válság okozta erkölcsi hanyatlástól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!