hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tejérzékeny volt-e Mátyás király?
Genetikai kutatók a Hunyadiak nyomában
Tejérzékeny volt-e Mátyás király?

Ha előkerülne Hunyadi Mátyás koponyája, egy digitális arcrekonstrukciót is el lehetne végezni.(Forrás: Wikipédia / Dennis Jarvis / CC BY-SA 2.0)

2021. 05. 20.
Román származású volt-e Hunyadi Mátyás, vagy éppen Luxemburgi Zsigmond révén az Árpád-házzal állt rokonságban? Milyen volt a hajszíne és érzékeny volt-e a tehéntejre? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adhatnak a DNS-információk. Beszélgetés Neparáczki Endrével, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutató­központjának igazgatójával.

A Hunyadiak származását illetően számos hipotézis létezik. Genetikai alapon elvileg el lehet dönteni, hogy román, kun vagy szerb felmenőkről beszélhetünk, vagy esetleg az a középkori „pletyka” igaz, miszerint Hunyadi János – Mátyás apja – Luxemburgi Zsigmond törvénytelen gyermeke volt. Az év elején Horvátországban mintát vettek Mátyás fia és unokája, Corvin János és Corvin Kristóf földi maradványaiból. Mire jutottak?  

– A csontporokból sikeresen kinyertük a DNS-információkat, és ezek alapján sikerült kimutatni az apa-fiú kapcsolatot, így ezt már nemcsak történeti és antropológiai feljegyzések támasztják alá, hanem genetikai bizonyíték is. Van információnk a Hunyadi család genetikai származásáról is, de ezt még nem hozhatjuk nyilvánosságra, a készülő tudományos publikációnak át kell mennie egy ellenőrzési folyamaton. Úgy kalkulálunk, hogy az év végére ez lezárulhat.

Ebben az „igazságügyi nyomozásban” mennyire számít az, hogy a kérdésnek van akár politikai vonatkozása is? A románok és a szerbek is maguknak vallják Mátyást…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!