hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Isten, haza, család: Európa még kitart a klasszikus értékek mellett
Egy felmérés szerint a kontinensen élók többsége nem kér a szuperállamból sem
Isten, haza, család: Európa még kitart a klasszikus értékek mellett

A megkérdezettek több mint kétharmada szerint elsősorban a családokat és nem a bevándorlást kellene támogatni.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 05.
a közép-kelet-európai országok a hagyományos európai értékrend erős védőbástyáinak számítanak, de a nyugati társadalmaknak is erős a kötődésük Európa zsidó–keresztény gyökereihez – egyebek között ez derül ki a Századvég Alapítvány friss elemzéséből, amely egy új európai jobboldali szövetség lehetőségeit vizsgálta.

Amagyar–lengyel–olasz részről formálódó új európai jobboldali tömörülés deklaráltan a klasszikus konzervatív értékek mentén képzeli el a politikai együttműködést, elsődleges hangsúlyt fektetve a nemzeti szuverenitásra, a keresztény tradíciók és a hagyományos család védelmére, az illegális bevándorlás és az antiszemitizmus elutasítására. A Századvég Alapítvány, amely 2016 óta végez közvélemény-kutatásokat az uniós tagországokban (Európa Projekt), múlt héten kiadott elemzésében arra jutott, hogy a tradicionális értékeknek, illetve az azokra épülő mérsékelt konzervatív politikának mindmáig kimutatható egy erős európai beágyazottsága. 

Ahogy kérdésünkre Kiszelly Zoltán politológus fogalmazott, a hagyományos értékek továbbra is fontosak: az európai válaszadók többsége ezután is nemzetállamban gondolkodik, s ha nem is az egyház tanítása szerinti vallásosságot, de a keresztény–zsidó kultúrát továbbra is fontosnak tartja, és még mindig a hagyományos családmodellt látja ideálisnak.

Az Elba máig egyfajta kulturális választóvonalat jelöl: a közép- és kelet-európai országok elkötelezettebbek a tradicionális értékrend iránt, mint a nyugatiak. Ugyanakkor Nyugat-Európában is az látszik, hogy – a fölerősödő globalista-baloldali értékvilággal egyidejűleg – a relatív többség még mindig fontosnak tart olyan hagyományos európai alapértékeket, mint az erős nemzetállam, a tradicionális család vagy a keresztény kultúra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!