hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Lewinsky-ügy: Clinton még mindig nem kért bocsánatot Monicától
Ő volt az internetes zaklatás első áldozata
A Lewinsky-ügy: Clinton még mindig nem kért bocsánatot Monicától

Monica Lewinsky és nevelőanyja próbálják átverekedni magukat az újságírók gyűrűjén 1998-ban.(Fotó: AP / Nick Ut)

2021. 06. 16.
Sok mai negyvenes lenne szívesen újra 22 éves – ám Monica Lewinsky biztosan nem tartozik közéjük. Bill Clinton egykori szexbotrányának közismert főszereplőjeként, s egyben a világ első komoly cyberbullying áldozataként Monica arra tette fel az életét, hogy az internetes zaklatás és a nyilvános megszégyenítés áldozatain segítsen.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Idén áprilisban, 70 éves korában súlyos betegségben elhunyt Linda Tripp. Ő volt a Pentagonnak az a tisztviselője, aki 1997-ben munkatársa, Monica Lewinsky bizalmába férkőzött, majd felvette a magánbeszélgetéseiket. Baráti árulásának köszönhetően sikerült Monica Lewinskyt belerángatni a Bill Clinton akkori elnök ellen folytatott politikai hadjáratba, ami a Paula Jones-féle szexuális zaklatási váddal indult, majd a Lew­insky-üggyé terebélyesedett ki. Azok a hangfelvé­telek, melyeken a kiborult Lewinsky részletesen beszámolt idősebb kolleganőjének a Clintonnal folytatott szerelmi kapcsolatáról, az elnök elleni impeachment (alkotmányjogi felelősségre vonás) legfontosabb bizonyítékai lettek.

Mint arról akkoriban az egész világ részletesen értesülhetett, Monica Lewinsky 22 éves korában gyakornokként került a Fehér Házba, s 1995–1997 között szexuális jellegű kapcsolatban állt Bill Clintonnal, az USA akkori elnökével. 1996-ban Monicát áthelyezték a Pentagonba, később pedig – még a szexbotrány 1998-as kipattanása előtt – a kormányzati szférából is elkerült. Andrew Morton Monica igaz története című könyvéből többek között az is kiderül, milyen pokoljáráson ment keresztül ezt követően nemcsak Monica, hanem egész családja is. A szülők, akik Európából menekült zsidó családok leszármazottai, féltett lányuk miatt egy ideig maguk is öngyilkossági gondolatokkal küzdöttek. Az onkológus apa volt Monica egyik legfőbb támasza, aki munkahelyén is erősen megszenvedte a botrány hatásait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!