hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyre többen küzdenek post-COVID szindrómával
Ez egy szörnyen aljas, alattomos betegség
Egyre többen küzdenek post-COVID szindrómával

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 04. 15.
A Covid-19 közel másfél éves hódító hadjáratának jól ismertek mind a fertőzöttségi, mind a halálozási adatai, azokra azonban eddig kevés figyelem irányult, akik bár a felmérések szerint gyógyultnak számítanak, mivel teszteléssel nem kimutatható a fertőzés szervezetükben, mégis hosszú hónapokig küzdenek a vírus szövődményeivel.

„A 64 éves anyukám tüdőbeteg és magas vérnyomása van, mégis az idegrendszerét viselte meg leginkább a Covid.

A betegség előtt soha nem volt pánikrohama, azóta viszont többször is, a legdurvább napokon ököllel ütötte a saját fejét, és nagyon fél. Apukám 68 éves, mindig aktív életet élt, de a betegség óta depresszióba esett, semmi nem érdekli, sem az állatai, sem a földjei, és ő is rettenetesen fél. Ráadásul mindketten álmatlanságtól szenvednek, csak gyógynövényes nyugtatóval tudnak elaludni. Ez egy szörnyen aljas, alattomos betegség” – mondja szülei post-Covid tapasztalatairól Krisztina, hozzátéve, hogy a hatósági karanténjuk már csaknem két hete lejárt. 

 A szaglás és ízlelés elvesztése kapcsán a kevésbé ijesztő magyarázat az, hogy a gyulladás ideiglenesen befolyásolja a szaglóidegeket. Az ijesztőbb lehetőség pedig, hogy a vírus magát az ideget támadja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!