hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Könyvek háborúja: szorítanak, hogy Trump felháborodjon
Ha lesz második elnöki ciklus, folytatódhat a kritikus művek eladási dömpingje
Könyvek háborúja: szorítanak, hogy Trump felháborodjon

Néhány könyv abból az 1200-ból, amely az elmúlt négy évben Donald Trumpról megjelent.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 09. 23.
Donald Trump fellendítette a politikai könyvek piacát az Egyesült Államokban: elnöksége minden napjára(!) jutott egy róla szóló kötet. A legjobban azok fogynak, amelyeken az elnök felháborodik, és tweetel róla. A könyvkiadók szoríthatnak, hogy legyen második Trump-ciklus.

Egyik bestseller jelenik meg a másik után Donald Trumpról, kihasználva az időt, ami hátravan a november 3-ai elnökválasztásig. Az nem meglepő, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökéről kötetek százai jelennek meg, így volt ez Barack Obama esetében is, ugyanakkor Trump ezen a téren kétségtelenül jobban „teljesít”. Amíg Obamáról nyolcéves elnöksége alatt 500 könyvet írtak, addig utódjáról négy év alatt 1200-at. Trump valósággal berobbant az amerikai könyvpiacra: az elnökségével kapcsolatosan megjelent írások számát egyenletesen elosztva az elmúlt 188 hét minden napjára jut egy belőlük. 

Az NPD BookScan elemzése alapján csak arról 150 könyv jelent meg, hogy hogyan sikerült Trumpnak megnyernie a választást. Ezek nagy része azonban nem pozitívan nyilatkozik az elnökről. Azok a könyvek, amelyek Trump nagyságát igyekeznek bizonyítani, nem teljesítenek túl jól. A Nick Adams tollából megjelent Trump and Churchill: Defenders of Western Civilization (Trump és Churchill: A nyugati civilizáció védelmezői) című könyvből, amely idén év elején jelent meg, még nem fogyott el háromezer példány. Ezzel szemben Mary L. Trump, az elnök unokahúga által a nagybátyjáról írt visszaemlékező könyv már az első héten elfogyott, és a huszadik utánnyomásnál tart. 

A jelek szerint az a titka egy Trumpról szóló sikerkönyvnek, hogy az elnöknek erős kifogásai legyenek az írással szemben. Ha ez odáig megy, hogy a Twitteren elmarasztaló posztokat jelentet meg a kötetről, akkor a szerző teljesen biztos lehet abban, hogy milliós példányszámban fogy majd a kiadvány. John Bolton, Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója is a választások elé időzítette saját leleplező könyvét, amely hasonlóan jól teljesít a piacon, és nyári megjelenése után nem sokkal már átlépte az egymilliós eladott példányszámot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!