hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra fellángolt a vita a lombikprogram körül
Bűnben fogant ötlet?
Újra fellángolt a vita a lombikprogram körül

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 10. 21.
A népességfogyás elleni harcban a kormány kiemelten épít a lombikprogram támogatására, a katolikus egyház ugyanakkor bűnnek minősíti a mesterséges megtermékenyítést – erősen megosztva ezzel saját híveit is.

„Virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben” – nyilatkozta a napokban a Magyar Hírlapnak Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia újraválasztott elnöke. Hozzátette: vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal.

„Szeretnék megnyugtatni minden olyan párt, amely meddőségi problémákkal küzd, hogy a magyar kormány segít nekik, amiben csak tud. Ezért is támogatjuk a lombikbeavatkozásokat, és ezért emeltük meg duplájára a rendelkezésre álló forrásokat, hiszen az a célunk, hogy minden vágyott, tervezett gyermek megszülethessen Magyarországon” – reagált a püspök szavaira Novák Katalin családügyi miniszter.

Az éles pengeváltás nem véletlen. A Fidesz-KDNP kormány elkötelezett a népességfogyás megállításában, és ebben jelentős szerepet szánnak az IVF (in vitro fertilizáció) eljárásoknak is. Ahogy 2017-ben Dr. Kaáli Nagy Géza István, a Kaáli Intézet alapítója Orbán Viktornak címzett nyílt levelében írta, a gyerme­ket vállalni szándékozó párok mintegy 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd, és ha számukra jobban elérhetővé tennék a meddőségi kezeléseket, akkor jelentősen növelni lehetne a születésszámot. Hozzátette: több európai országban az éves születésszámnak már közel 10 százaléka meddőségi kezeléseknek köszönhető, miközben ez az arány Magyarországon csak négy százalék.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!