hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sejtekre bontják a családot: küszöbön a nagy francia bioetikai forradalom
Mesterséges megtermékenytés és szülésig engedélyezett abortusz
Sejtekre bontják a családot: küszöbön a nagy francia  bioetikai forradalom

Fotó: MarchonsEnfants

2020. 10. 07.
A francia Nemzetgyűlés év végéig szentesítheti a bioetikai törvény módosítását, amely leszbikus párok és egyedülálló nők előtt is megnyitja a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét, másrészt egészen a szülésig engedélyezi az abortuszt. A reprodukciós piac érdekeit kiszolgáló ultra­liberális törvénytervezetet a szakemberek és az egyházak mellett baloldaliak és feministák is ellenzik.

Máig emlékezetesek maradtak azok a párizsi tömegtüntetések, melyek 2013-ban zajlottak a melegházasság franciaországi legalizálása ellen. Amikor a Nemzetgyűlés a társadalmi ellenállás ellenére elismerte a homoszexuális párok házasságát, már tudható volt, hogy ez felveti az egynemű házaspárok gyermekvállalás iránti igényét is.

Az 1994-es francia bioetikai törvény eddig csak a heteroszexuális, meddő párok számára biztosította az asszisztált reprodukció lehetőségét. A kormány 2018-ban indított előkészítő tárgyalásokat a törvény reformjáról, amely a mesterséges meg­ter­mékenyítést tb-finanszírozott módon kiterjesztené minden 43 év alatti nő­re, azaz a leszbikus és egyedülálló hölgyekre is, mondván: az eddigi szabályozás rájuk nézve diszkriminatív volt.

Reprodukciós ipar

A bioetikai törvény radikális felülvizsgálata – amely eredetileg Macron elnök 2017-es választási ígérete volt pártja liberális szárnya felé – tavaly első olvasatban átment a francia törvényhozáson. Tiltakozásul a Marchons Enfants nevű, egyházi és civil szervezeteket tömörítő mozgalom rendkívüli tömeget mozgósított – egyes beszámolók szerint 72 ezer fős felvonulást rendezett tavaly októberben Párizsban – hasztalanul. A tervezetet második olvasatban idén nyáron fogadta el a Nemzetgyűlés, s ha a továbbiakban a Szenátus is jóváhagyja, akkor 2021-től fokozatosan hatályba lép.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!