hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dr. Homonnay Tivadar, a birodalmakkal dacoló főpolgármester
Aki nem bírta elviselni az embertelenséget
Dr. Homonnay Tivadar,  a birodalmakkal  dacoló főpolgármester

Homonnay Tivadar nemesi számazása ellenére szociálisan kifejezetten érzékeny volt. (Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)

2020. 10. 14.
Ősi nemesi család tagjaként minden arra determinálta, hogy komoly karriert fusson be a magyar közéletben. A főpolgármesteri székig vitte, ám olyan korban, amikor a totalitárius rendszerekkel való zsigeri szembenállás szükségszerűen vezetett az üldöztetéshez. Dr. Homonnay Tivadar cselekvő emberszeretete az utókor számára is példaértékű.

A Homonnay család eredete a 14. század hajnalához köthető, amikor őseik a magyar trón megszerzéséhez segítették az Anjou Károly Róbertet. A család számos birtokot kapott az évszázadok során a királyok szolgálatáért, köztük a felvidéki Homonna települést is. A család a következő évszázadokban is a hatalom támasza volt, emiatt vagyonukat gyarapítani tudták.  A 19. század második felétől a magyarországi nemesek helyzete is változáson ment keresztül: többségük az államigazgatásban vagy az újonnan születő nagy állami cégeknél vállalt szerepet. Így történt ez a család szántói ágához tartozó Homonnay Tivadarral is. Az 1888-ban Kalocsán született fiú gimnáziumi tanulmányait Szabadkán végezte.

A gimnázium igazgatója akkoriban nem más volt, mint Kosztolányi Árpád, a „legszebb szavú” magyar író, Kosztolányi Dezső édesapja. A sikeres érettségit követően a fiatal Homonnay a kolozsvári és a budapesti jogi egyetemeken tanult és a fővárosban szerzett jogászi diplomát 1911-ben. Politikai pálya logikus következménye lett volna ennek a végzettségnek (mind a származása, mind a végzettsége ebbe az irányba vitte volna), mégsem így történt.

Homonnay ugyanis egy külföldi tanulmányútját követően, már 1906-tól a MÁV (Magyar Államvasutak) munkatársa volt. Kezdetben egyszerű tisztviselőként, majd fogalmazóként, segédtitkárként, végül mint a vállalat titkára fejezte be vasúti pályafutását. Ebben az időben már nyilvánvalóvá vált, hogy a keresztényszocialista elkötelezettségű fiatalember a politikai életben is szerepet fog vállalni. Az 1919-es Tanácsköztársaság idején nemesi származása és politikai nézetei miatt felfüggesztették állásából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!