hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átalakulás előtt az egészségügy: mi lesz a hálapénz sorsa?
Sürgősségi kezelés
Átalakulás előtt az egészségügy: mi lesz a hálapénz sorsa?

Orbán Viktor kormányfő a Karmelita kolostor teraszán fogadta a Magyar Orvosi Kamara vezetőit. (Fotó: MTI)

2020. 10. 08.
Viharos gyorsasággal fogadta el a parlament az orvosok bér­emeléséről és a hálapénz szankcionálásáról szóló tervezetet. Történelmi léptékű emelésről van szó ugyan, de még nem világos, hogy pontosan milyen feltételek árán.

Szombaton a miniszterelnök egyeztetett a Magyar Orvosi Kamara vezetőivel, és első körben elfogadta a testület orvosi bértáblára vonatkozó javaslatát. Két napra rá, hétfőn a kormány benyújtotta az „egészségügyi szolgálati jogviszonyról” szóló törvényt, melyet másnap egyhangúlag el is fogadott a Parlament. 

Hogy pontosan minek köszönhető ez a szélsebes eljárás, azt mindenki csak találgatja, különösen, hogy a törvény nem pusztán a béremelésről és a hálapénz szankcionálásáról szól, hanem a foglalkoztatási jogviszonyt, s egyben az egész rendszer működését alapjaiban érintő változásokról. 

A deklarációk szintjén a bérrendezés sok évtizedes elmaradása és a járványidőszakban való helytállás miatt éri most az orvostársadalmat ekkora megtiszteltetés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!