hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elhozza a tűzszünetet Orbán ukrajnai útja?
Kézfogás Kijevben
Elhozza a tűzszünetet Orbán ukrajnai útja?

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

2024. 07. 04.
Meglepetést keltett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a héten Kijevbe utazott, hogy az ukrán fővárosban találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel. Bár különböző nemzetközi fórumokon találkoztak már egymással, a két fél eddig meglehetősen hideg és feszült viszonyban állt, így most nagy feltűnést keltett a tárgyalás.

Szabó József külpolitikai szakértő szerint nagyon alaposan előkészítették a találkozót, amelynek az időzítése aligha független attól, hogy Orbán Viktor egy nappal korábban vette át az Európai Tanács soros elnöki posztját. „Egy ilyen magas szintű látogatást nagyon komoly előzetes egyeztetések előznek meg. A szakmai stábok pontosan letárgyalják az utazás körülményeit, az utazás napirendjét, és nagyon sok apró kérdést kell leegyeztetni” – mondta a Heteknek adott podcastinterjúban Szabó József.

Ezért például az sem volt véletlen, hogy az elnöki hivatalban ott volt az ukrán labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, Szerhij Rebrov, akit a magyar szurkolók is jól ismernek, mint a Ferencváros korábbi vezetőedzőjét. Az alig egyperces futballdiplomáciai találkozás alkalmas volt arra, hogy oldja a feszültséget a két politikus között.

A külügyi szakértő kiemelte, hogy első helyen szerepelt a témák között a tűzszünet, majd a kisebbségi kérdések sora, ahogyan az a magyar külpolitikai prioritások között is szerepel. Szabó József úgy véli, ideje volt a találkozásnak, „függetlenül attól, hogy milyen súlyos kérdésekben nem értünk egyet Ukrajnával, vagy éppenséggel milyen politikai vitáink vannak Ukrajnával, mint szomszéd országgal, hiszen a földrajzi viszonyokat megváltoztatni nem tudjuk. A magyar külpolitikának legalábbis a rendszerváltás óta mindig is központi és fontos eleme volt a jó szomszédi kapcsolatok ápolása.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!