hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szög a zsákból - E heti köszöntőnk
A szög a zsákból - E heti köszöntőnk

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2024. 01. 31.
Ismerős a jelenet a filmekből, amikor a másnapos embert egy jókora kijózanító pofonnal térítik magához? Hát, valahogy mi is így vagyunk ezzel az elmúlt néhány hónap történéseit szemlélve, sorra dőlnek meg az illúzióink a nyugati világ berendezkedésével kapcsolatosan.

Félreértés ne essék, nem a Nyugat újbóli ostorozása következik, csak hát a Kelet „természetével” már jó ideje tisztában vagyunk. Most viszont az látszik, hogy az európai civilizáció olyan kiemelkedő vívmányai, mint a demokrácia, a választások, a jogállamiság a szemünk láttára válnak üres lózungokká, elhasznált, megtaposott kifejezésekké. 

Mivé lett az Egyesült Államok a politikai fegyverként alkalmazott bírósági pereivel, a számonkérhetetlen techóriásaival és a meggyalázott déli határával? Mivé lett az Európai Unió a nyíltsisakos zsarolásaival, gazdasági fenyegetőzésével és birodalmi arroganciájú kommunikációjával? Mivé lett az ENSZ – amely a békét hivatott védelmezni és őrizni a világháborúk után, most pedig az alkalmazottai nemcsak hogy éltették az Izraelben elkövetett mészárlásokat, de többen még részt is vettek a szörnyűségek elkövetésében?

Mivé lett a világ, amelyben kampány folyik azért, hogy az emberek egyáltalán ne vállaljanak gyermeket, mert szerintük az csak boldogtalansággal jár?

Az elmúlt időszak hírei ugyan le is nyomhatnának bennünket, hogy reménytelenül lássuk a jövőt – ám ezek a pofonok sokkal inkább kijózanítóan hatnak. Végre kibújt a szög a zsákból, kivillant a fogak fehérje, tudjuk hányadán állunk. Nincs több kábaság, másnaposság. 

Ebben a tisztánlátásban próbál segíteni a Hetek, amelyre az év elején záruló akciónkban most váratlanul sokan fizettek elő, köztük sok-sok új olvasónk. Köszönjük a bizalmukat, hogy ennyien fontosnak tartják a munkát, amit végzünk. 

Isten áldja önöket!  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!