hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Sokan provokatőrnek, zsarnoknak, diktátornak tartanak”
Budapesten járt a legszigorúbb brit iskola igazgatója
„Sokan provokatőrnek, zsarnoknak, diktátornak tartanak”

Katharine Birbalsingh(Fotók: Molnár Mihály, MCC)

2023. 05. 03.
„A legszigorúbb igazgatónőnek tartanak Nagy-Britanniában, mert elvárom a gyerekektől, hogy jól viselkedjenek. A konzervatív értékrend talaján állok, és erre alapítom az iskolámat is. És állítom, hogy ez az elsődleges oka a sikerünknek” – mondja Katharine Birbalsingh, aki nemrég járt Magyarországon.

Most minden nyomtatott Hetek hetilapra előfizetőnek adunk! Fizessen elő a print újságra és ajándék online hetilap hozzáférést kap, amivel már csütörtökön olvashatja a friss újságot és a teljes archívumunkat is eléri. Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az MCC Ifjúságkutató Intézetének meghívására nemrégiben Budapesten tartott előadást Katharine Birbalsingh, aki alapítója és vezetője az észak-londoni Michaela Community School (MCS) nevű középiskolának, ahol 11–18 éves, zömükben hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. Az intézményvezető hangsúlyozottan tradicionális felfogású, úgy véli, nem a hagyományos iskolával van a gond, hanem azzal, hogy azt nem jól csinálják. A megoldás szerinte nem a progresszív irány, hanem a tradicionális oktatás minőségivé tétele.

2014-ben megnyitott iskolája amiatt került a figyelem középpontjába, mert már az első érettségiző évfolyama országosan az 5. legjobb eredményt érte el 2019-ben, továbbá a nemzetközi PISA-vizsgálatban is a legjobban teljesítő brit iskolák között van. Mindezt úgy éri el, hogy a Michaela diákságát túlnyomórészt kimondottan hátrányos helyzetű, különféle etnikai származású gyermekek alkotják, maga az iskola is London egyik legszegényebb kerületében, Wembley-ben működik. A brit állami tanfelügyelet, az Ofsted tavaly országos szinten kiemelkedőnek, sőt „a valaha volt legjobbnak” minősítette az iskolát a hozzáadott pedagógiai érték tekintetében, melynek során a diákok teljesítményének változását mérik az intézménybe való belépésük, majd a kilépésük idején.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!