hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cenzúra: Elrejti a Hetek cikkeit a Facebook az olvasók többsége elől
Veszély fenyeget
Cenzúra: Elrejti a Hetek cikkeit a Facebook az olvasók többsége elől

2023. 05. 17.
Mondvacsinált ürüggyel lehetetlenítené el a legnagyobb közösségi oldal a Hetek online jelenlétét, a fenyegetésüket már el is kezdték beváltani, elképesztő mértékben korlátozták bejegyzéseinkmegjelenését. Mindezt azért, mert egy évvel ezelőtt beszámoltunk egy parlamentbe jutó párt nyilvános sajtótájékoztatójáról.

Ez egy véleménycikk.

„Elveszítheted az oldaladat! Ha még néhány alkalommal megsérted a közösségi alapelveket, a Hetek véglegesen megszűnhet” – fogad bennünket a kellemes kis rendszerüzenet, ha megnyitjuk a Hetek Facebook-odalát. A figyelmeztetés mellbevágó, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a profilt kereken 13 évvel ezelőtt hoztuk létre, azóta több tízezernyi tartalmat tettünk közzé – munkánkat csaknem 56 ezren követik. Az elmúlt évek tudatos építkezése azonban hamarosan egy gombnyomásra véget érhet, ha a Face­book cenzúragépezete valamiért úgy döntene. 

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A hivatalos „magyarázat”

Hogy pontosan miért döntene így, nyilván több magyarázat is létezik. Kezdjük a hivatalos indoklással. Egy évvel ezelőtt a Hetek aktívan nyomon követte a magyar országgyűlési választás eseményeit: munkatársaink kint voltak több helyszínen, megszólalt lapunknak Orbán Viktor magyar miniszterelnök és számos kormánypárti és ellenzéki politikus is. A videós elemzéseken, helyszíni tudósításokon túl percről percre élőben is tájékoztattuk az olvasóinkat a hetek.hu online híroldalunkon – így adtunk hírt minden bejelentésről és sajtótájékoztatóról, köztük a Parlamentbe meglepetésre bekerülő Mi Hazánk rendezvényéről is, amelyen Toroczkai László pártelnök mondott beszédet. 

Erről egyébként az MTI, a Magyar Távirati Iroda, a hivatalos magyar hírügynökség közölt híradást, ezt adtuk közzé mi is, majd tettük közzé a Facebook-oldalunkon is. Azóta eltelt egy év, mire a Facebook részéről két héttel ezelőtt érkezett egy figyelmeztetés, hogy megsértettük a közösségi alapelvek veszélyes személyekre és szervezetekre vonatkozó szabályát, amikor a hírt megosztottuk. Amikor ez ügyben felülvizsgálatot kért az egyik adminunk (gondolván, hogy nyilván valami félreértésről lehet szó egy újság esetében), akkor a Facebook ellenőrzéseket végző csoportja fenntartotta döntését, és eltávolította a bejegyzést. 

Egy poszt törlése még nem érne meg egy hetilap cikket, ám a döntést követően megkaptuk a figyelmeztetést, hogy a Hetek sokéves közösségi médiás munkáját egy pillanat alatt semmissé tehetik a közösségi alapelvek többszöri megsértése miatt. Arról viszont a Facebook nem adott tájékoztatást, hogy mikor sértettük meg korábban ezeket az alapelveket, ahogyan arra sincs semmilyen mód, hogy hivatalos úton kérjünk tájékoztatást, illetve magyarázatot a techcég figyelmeztetésére és korlátozó intézkedéseire.

 

Fellebbezésnek helye nincs

Ugyanis nemcsak egy végérvényes tiltást lengettek be a Heteknél a cenzorok, hanem különféle korlátozásokat már életbe is léptettek: tájékoztatásuk szerint a szabálysértések miatt a posztjaink megjelenésszámát lecsökkentették. Ez a valóságban azt jelenti, hogy némely bejegyzésünket jóformán szinte senkinek nem jelenítik meg, annak ellenére, hogy az oldalt 56 ezren követik. 
További fellebbezésnek helye nincs. A Facebooknak közismerten nincsen nyilvános magyarországi elérhetősége, hiába kínálják fel, hogy ha úgy gondoljuk, tévedtek, akkor jelezzük feléjük ezt a döntésük vitatásával – a lehetőségek között csak annyit ajánlanak fel, hogy olvassuk el ismételten a közösségi alapelveket, vagy nemes egyszerűséggel távolítsuk el azt az adminisztrátort, aki a szabályokat megsértette. Ez utóbbit nyilván nem áll szándékunkban megtenni, tekintve, hogy az égvilágon semmi rosszat nem tett. 

Tekintve, hogy semmilyen további opció nem áll rendelkezésünkre, a személyes profilommal lapszerkesztőként tettem bejelentést a Facebook Súgóközpontjánál, levelemben a korlátozások azonnali feloldását és a figyelmeztetés visszavonását követelve, hiszen újságíróként a sajtó szabadságát korlátozzák akkor, ha nem engednek bizonyos témákról, pártokról, politikusokról írni. 

előfizetés

Mit mondanak a közösségi alapelvek?

Sokszor érvelnek azzal a kritikusok, hogy a Facebook egy magáncég, és olyan feltételeket támaszthat a felhasználói felé, amilyet csak akar. Ez csak részben igaz, hiszen a nemzeti törvényeket az amerikai cég nem szegheti meg. Másrészről pedig a Facebookhoz hasonló tech­óriások esetében nem egyszerű magánvállalkozásokról, szolgáltatásokról van szó. Ezek a közösségimédia-monstrumok lényegében elfoglalták a magyar közösségi életet (több mint 7 millió magyarországi felhasználó), monopolhelyzetben vannak a hazai médianyilvánosság tekintetében (a megtekintések, kattintások jelentős százaléka innen érkezik a hazai oldalakra), kisajátították a reklám és hirdetői piacot (legolcsóbb hirdetési felület). Megkerülhetetlen szereplővé váltak, médiavállalkozásként nincsen olyan opció, hogy egy sajtóorgánum nincs fent a Facebookon, hiszen az olvasóit a megváltozó médiafogyasztási szokások miatt egyszerűen ott érheti el.

A Hetek esetében nem­egyszer az oldalunkra érkező kattintások 90 százaléka a Facebookról érkezett.

Ha viszont ilyen mértékű monopolhelyzetben van egy cég, akkor kötelessége mindenki számára diszkrimináció nélkül biztosítani a szólás, vélemény és sajtó szabadságát, amíg törvénybe nem ütközik, amit tesz. Ha nem teszi, akkor lényegében beavatkozik a magyar média helyzetébe, a hazai választásba (ahogyan ezt tette egy törvényesen működő párt cenzúrázásával) és így tovább.

Ami pedig még érdekesebb, hogy a Facebook, úgy tűnik, a saját közösségi alapelveit sem tartja be, azokat nem jól alkalmazza. 

A kérésüknek eleget téve ugyanis ismételten megnéztük a veszélyes szervezetekre és személyekre vonatkozó szabályokat, és egyáltalán nem egyértelmű, hogy a Mi Hazánk pártja vagy Toroczkai László miért volna egyenértékű az általuk példaként felhozott Iszlám Állam terrorszervezettel vagy a név szerint megnevezett amerikai tömeggyilkosokkal. De még ha a Facebook azonos kategóriába is sorolná ezt a pártot és politikust, teljességgel érthetetlen, hogy egy újság objektív és semleges tudósítással miért ne tájékoztathatna az országában jelentős történésekről. Miközben a Heteket a végleges tiltással fenyegetik, közben Toroczkai sajtótájékoztatójáról egy sor másik magyar média is beszámolt, a Facebookon is – és azóta is megteszik ezt a parlamenti felszólalásai, sajtótájékoztatói alkalmával. Valamiért azonban a 444, a Telex vagy a HVG esetében nem tudunk róla, hogy a Facebook hasonló tiltással és teljes törléssel fenyegetne.

Mit lehet tenni?

Habár a Facebook egy megkerülhetetlen nyilvánossági felület, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassunk és észhez térítsük a Facebook meglehetősen ellentmondásosan működő cenzúragépezetét (több tőlünk független felhasználót is tiltottak például azért, mert kritikus történelmi megjegyzést tettek Hitlerrel kapcsolatosan) – közben arra bátorítjuk kedves olvasóinkat, hogy készüljenek fel arra, hogy teljesen kiradíroznak minket az online felületről. 

Ezért arra kérünk mindenkit, hogyha teheti, látogassa rendszeresen a hetek.hu folyamatosan frissülő, online hír- és véleményoldalunkat, illetve iratkozzon fel azokra a közösségi oldalainkra, ahol még korlátozás nélkül oszthatunk meg tartalmakat: a Youtube-on, Instagramon, TikTokon, Twitteren és másutt. 

A [email protected] címre írva fel tudnak iratkozni a heti hírlevelünkre is, de a legbiztosabb, ha előfizetnek a nyomtatott hetilapunkra. Amit ugyanis a kezükben megfoghatnak, azt nehezen tudja bárki is egy gombnyomással eltüntetni. Ha támogatná a Hetek munkáját, ezt is megteheti a hetek.hu/tamogatas oldalon. A Hetek mindig is az olvasói megtisztelő figyelméből, támogatásából, hűségéből élt, és tudott fennmaradni az elmúlt 25 évben. 

A jövőben még inkább számítunk Önökre, és ígérjük – Önök is számíthatnak ránk. 

Nem maradunk csendben, nem hajtunk fejet, nem térdelünk le. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!