hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyurcsány-film: Kálomista új információkat ígér 2006-ról
A producer szerint nem baj, ha egy film vitákat gerjeszt
Gyurcsány-film: Kálomista új információkat ígér 2006-ról

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

2021. 10. 21.
Stílusosan időzítve, éppen a 2006-os zavargások 15. évfordulója napjaiban debütál a mozikban az a politikai krimi, ami a Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi beszéde nyomán kirobbant eseménysorozaton alapul. A film körüli viharról annak producerével beszélgettünk.

Hogy stílszerű legyek: James Bond vagy Gyurcsány? A filmforgalmazókat érintő kritikái után a tervezettnél hangsúlyosabban lesz jelen az Elk.rtuk a mozik kínálatában. Kisimult az ügy?

– Ez egy évtizedek óta nem kisimult ügy. A magyar és az európai filmek rettenetesen nehéz helyzetben vannak Magyarországon filmforgalmazási szempontból. Számos európai országgal ellentétben itt a filmtörvény csak a gyártásig szabályozza a filmek sorsát. Számos producer kollégám meg tudná erősíteni, hogy hátrányosan megkülönböztetik a magyar filmeket, csak azért, mert érkezik egy amerikai film, és úgy ítélik meg – joggal vagy nem –, hogy helyet kell neki csinálni. Ez most is így történt, de korábban a Veszettek című, szerintem nagyszerű filmem szintén ezért nem tudott komolyabb mozikarriert befutni.

Egyébként most már viszonylag jól állunk, ha lehet így fogalmazni, amikor egy velünk együtt induló amerikai film egy nagyobb multiplexben 27-34 osztást kap, mi meg ötöt, és abból kettő délelőtti időpont. De hát ezt voltak kegyeskedni megadni nekünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!