hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Özönlik a kokain Európába, Magyarországot is elérte a droghullám
Egyre olcsóbb és egyre erősebb a szer
Özönlik a kokain Európába, Magyarországot is elérte a droghullám

Évi 2000 tonna kokaint állíthatnak elő Dél-Amerikában – ennek jelentős része landolhat Nyugat-Európában.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 11. 10.
Nemrégiben minden idők legnagyobb magyarországi kokainfogását jegyzőkönyvezhették a rendőrök a csepeli szabadkikötőben. A 71 kilónyi szállítmány értéke 10-14 milliárd forint lehet – ám ez csak egy kisebb szelete az Európát elérő kokainhullámnak.

Európa lett a világ kokainközpontja – állítja egybehangzóan több drogkereskedelemmel kapcsolatos jelentés is. Ezen belül Antwerpen számít a „kokainfővárosnak”, de Rotterdam és Hamburg kikötője is súlyosan érintett. „Az elmúlt négy évben Nyugat-Európában minden esztendőben rekordmennyiségű kábítószert foglaltak le, 2021-ben például 240 tonnánál is több kokaint. Ez azt jelenti, hogy rengeteg kokain jelent meg a piacon” – nyilatkozta a téma kapcsán a Euronewsnak Jan Op Gen Oorth, az Europol kommunikációs vezetője.

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az ügynökség becslései szerint nagyjából évi 2000 tonna kokaint állíthatnak elő Dél-Amerikában – ennek jelentős része landolhat Nyugat-Európában. A robbanásszerűen növekvő kokainkínálat hátterében az áll, hogy Kolumbiában a Pablo Escobar utáni korszakban újra magára talált a kokaintermesztés és -előállítás. A lázadó csoportok leszerelése és a polgárháborút lezáró 2016-os békemegállapodást követően a drogkereskedők kisebb és rugalmasabb csoportokba szerveződtek, és elfoglalták a korábban nagy drogkartellek monopóliumába tartozó kokatermő területeket. Az „újhullámos” kokainkereskedők már nem az Escobar-féle bűnöző életstílust folytatják, hanem magasan képzett, tehetséges üzletemberek – írja az InSight Crime oknyomozó szervezet. Ennek megfelelően a gyártás és a kereskedelem különböző „munkafolyamataira” szakosodtak. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának adatai szerint Kolumbiában tavaly 204 ezer hektár kokalevél-ültetvényt azonosítottak, ami egy év alatt 43 százalékos növekedést jelent. Ráadásul Kolumbiához Peru, Bolívia és Ecuador is kezd felzárkózni a kokaintermesztésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!