hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meddig tarthat az eufória? – Interjú Ceglédi Zoltánnal
Meddig tarthat az eufória? – Interjú Ceglédi Zoltánnal

Forrás: Facebbok/Ceglédi Zoltán

2021. 10. 21.
Párton kívülisége nagy szerepet játszott abban, hogy ő lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, de kérdés, hogy fenn tudja-e tartani az egységet. Az ellenzék megtisztítása pedig eleve irreális célkitűzés. Márki-Zay Péter politikai mozgásteréről Ceglédi Zoltán politikai elemzővel beszélgettünk.

Milyen főbb tényezőket lehet felsorolni, ha arra keresünk magyarázatot, hogy miért Márki-Zay Péter lett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje? 

– Az egyik legfontosabb a kormánykritikus szavazók ellenzéki pártokkal szembeni elégedetlensége, ami abban mutatkozott most meg, hogy egy olyan személyt választottak miniszterelnök-jelöltnek, aki egyik párthoz sem kötődik. Ez az elégedetlenség régóta érzékelhető, de az érintett pártok ezt figyelmen kívül hagyták, és az összefogás kapcsán „füstös hátsó szobákban” hozott alkuk nem tették lehetővé, hogy ennek legyen valami lenyomata az ellenzék politikáján. Gondoljunk bele: 2010 óta nézi az aktív vagy éppen potenciális ellenzéki szavazók tömege, ahogy ugyanazok a pártok, ugyanazokkal a politikusokkal egymás után háromszor kétharmadot ajándékoznak a Fidesznek, és mindenki, aki újonnan jelentkezik, az előbb-utóbb beletörik ebbe a rendszerbe.

A másik fontos tényező, hogy az ellenzéki szavazók nem egyszerűen a személyes preferenciáik alapján döntöttek, hanem azt mérlegelték, hogy ki lehet a leg­esélyesebb Orbán Viktor legyőzésére. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!