hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pedofilok többnyire személyesen ismerik az áldozataikat
A kormány szigorítaná a büntetésüket
A pedofilok többnyire személyesen ismerik az áldozataikat

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 09.
Minden munkanapra jut egy ismertté vált pedofil bűncselekmény hazánkban, a bántalmazott gyermekek többségénél pedig pszichés problémák alakulnak ki. A fideszes képviselők célja, hogy a javaslat elrettentse az esetleges elkövetőket.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté és a párt egyik parlamenti képviselője, Selmeczi Gabriella nyújtotta be „A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslatot, ami számos jogszabályt módosítana a gyermekvédelmi, gyámügyi szabályoktól kezdve a büntető törvénykönyvig. A javaslat célja, hogy a kellően elrettentő büntetése legyen a különböző pedofil bűncselekményeknek.

„Magyarországon minden munkanapra jut egy ismertté vált pedofil bűncselekmény” – fogalmazott az előterjesztő Kocsis Máté parlamenti felszólalásában. Rámutatott, hogy a rendelkezésre álló joganyag visszatartó erejét kell növelni. A javaslat indokolása szerint a szigorítás oka, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények nemcsak a társadalomban, de még a bűnözői körökben is egyértelműen megvetést váltanak ki, azok társadalmi megítélése szélsőségesen negatív. „Az ilyen típusú bűncselekmények beláthatatlan törést okozhatnak a gyerme­kek életében, testi és szellemi fejlődésüket visszafordíthatatlanul negatívan befolyásolhatják. A gyermekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények súlyos pszichés és testi következényekkel járhatnak” – olvasható az indokolásban. Az előterjesztők rámutatnak arra, hogy a felmérések szerint a szexuálisan bántalmazott gyermekek körében később 51–75 százalékban alakulnak ki pszichés problémák.

A javaslat legtöbbet hangoztatott pontja az úgynevezett „pedofil-nyilvántartás” bevezetése. A szövegezés szerint „a bűnügyi nyilvántartó szerv az arra jogosultnak elektronikus úton megismerhetővé teszi a gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyek nyilvántartott adatait”. Az indítvány szerint erre a gyermekek védelmének biztosítása érdekében van szükség, hogy ellenőrizhetők legyenek a gyermekekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek a pedofil bűncselekmények megelőzése céljából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!